Vi drikker mer alkohol, og salget av vin og rusbrus øker mye, viser alkoholstatistikk fra Statistisk sentralbyrå.

De tre første kvartalene i år er det registrert omsatt nesten 2 millioner liter mer vin enn i den samme perioden i fjor.

Det tilsvarer en økning på 4,4 prosent.

Les også:Rekordhøy harry-handel

Doblet omsetningen
Til sammen ble det solgt over 47 millioner liter vin i løpet av de tre første kvartalene i år, noe som betyr at omsetningen av vin er nesten doblet siden 1996.

I samme periode økte registrert forbruk av brennevin med 603 000 liter eller 3,4 prosent. Også omsetningen av rusbrus økte betydelig med 678 000 liter eller 9,8 prosent.

Det er likevel langt under toppåret 2003. Omsetningen av øl var omtrent på samme nivå som i fjor, takket være stor omsetning i første kvartal.

4,78 liter alkohol per person
Målt i ren alkohol (antall alkoholliter) drakk hver innbygger på 15 år og over 4,78 liter alkohol de tre første kvartalene i år. Det er en vekst på 0,10 liter eller 2,1 prosent fra samme periode i 2006.



Kilde: Statistisk sentralbyrå.
Kilde: Statistisk sentralbyrå.

- Dårlig nytt
- Dette er dårlig nytt for oss som er opptatt av folkehelse og kriminalitetsbekjempelse. Siden 2003 har alkoholforbruket økt hvert år, og vi frykter at det blir ny rekord i 2007, sier generalsekretær Anne-Karin Kolstad i Actis– rusfeltets samarbeidsorgan, i en pressemelding.

Kolstad mener at veksten i alkoholforbruket skyldes at avgiftene ikke har vokst i takt med den økte kjøpekraften, og at muligheten til å få kjøpt eller skjenket alkohol har økt.

Mindre øl siste to kvartaler
Registrert omsetning av øl gikk ned med 3,1 millioner liter i tredje kvartal og 1,3 millioner liter i andre kvartal 2007 sammenlignet med tilsvarende perioder i 2006.

Dette tilsvarer en nedgang på henholdsvis 4,4 og 1,8 prosent.

I tredje kvartal økte omsetningen både for vin, brennevin og rusbrus. Økt omsetning fra tredje kvartal for disse tre alkoholsortene var på henholdsvis 553 000, 169 000 og 125 000 liter. I prosent tilsvarer dette en vekst på henholdsvis 3,6, 5,8 og 4,7 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.