Samtidig tror over fire av ti på lønnsøkning ved årsslutt, viser en rapport fra rekrutteringsselskapet Randstad.

Undersøkelsen viser at 62 prosent av norske arbeidstakere mener lønnen de får ikke står i forhold til arbeidsinnsatsen. Og nordmenn har meningsfeller i hele Europa. I de fleste land mener minst 60 prosent at lønnen ikke reflekterer innsatsen deres. I våre naboland Danmark og Sverige er situasjonen tilnærmet lik som i Norge, henholdsvis 62 og 68 prosent mener lønnen ikke står i stil med innsatsen.

Randstad gjør lignende undersøkelser fire ganger i året, og mener misnøyen nå er unormalt høy.

- Det vil alltid være en andel av arbeidstyrken som føler de ikke får godt nok betalt for strevet. Vi ser likevel at nivået av misnøye nå er veldig høyt. Det kan ha å gjøre med at ledere har vært restriktive med lønnsøkninger i en tid med usikre økonomiske utsikter, sier Camilla Grana, daglig leder i Randstad i Norge.

Tror på lønnsøkning
Mange venter seg også lønnsøkning før årsslutt. I Norge venter 43 prosent mer i lønningsposen før vi skriver 2012.

26 prosent av de norske respondentene venter seg også en bonus og 29 prosent venter seg økte andre ytelser. Danskene er de minst kravstore skandinavene, 27 prosent venter lønnsøkning.

Våre svenske naboer har større forhåpninger, i øst venter 51 prosent mer penger på konto før jul.

Litt dårligere utsikter har kanskje de mest kravstore arbeidstakerne, for de finner Randstad sør i Europa. I Italia og Tyrkia venter henholdsvis 54 og 82 prosent seg mer lønn før nyttår.

- Nordmenn havner midt på treet både i Europa og Skandinavia når det gjelder forventninger om lønnsøkning, Det virker som vi har et relativt sunt forventingsnivå. Det er imidlertid overraskende at arbeidstakerne i kriserammede Italia har så stor tro på økt lønn. Det er grunn til å tro at det vil være en del skuffede arbeidstakere i Europa rundt juletider, sier Grana i en pressemelding.

Europatoppen over hvor folk mener lønnen ikke står i forhold til arbeidsinnsats

1) Hellas, 81%

2) Ungarn/Polen, 79%

4) Italia/Frankrike, 77%

Norge, 62%, Sverige 68%, Danmark, 62%

Her er landene med lavest andel misfornøyde lønnstakere i Europa:

1) Luxembourg, 49%

2) Sveits, 53%

3) Tsjekkia, 57%

4) Tyskland, 58%

5) Nederland, 59%

Les også: Kan regne med 500.000 i første jobb




De 10 største jobbintervju-tabbene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.