Robert Eriksson (Frp) har tilbudt nordsjødykkerne 1,7 millioner kroner mer i erstatning i tillegg til det de har fått før. Det totale beløpet blir da 5,3 millioner kroner til hver.

– Rent juridisk er vi forpliktet til å betale 70.000 kroner til de sju dykkerne som reiste sak. Nå gir vi 5,3 millioner til alle de 260 dykkerne og etterlatte. Det er en total ramme på 1,3 milliarder kroner. Det er et godt tilbud, sier Eriksson til NTB.

Henning Haug som leder Offshore Dykker Unionen, sier til NRK at dykkerne ikke kommer til å akseptere tilbudet.

– Uryddig av Eriksson

Advokat Erik Johnsrud representerer Offshore Dykker Foreningen sammen med LO. Han ble overrasket da Eriksson kom med et endelig tilbud fredag.

– Statsråden har selv uttalt at dette skulle være forhandlinger. Så kommer han med et tilbud på 1,7 millioner og sier at «dette er det dere får», sier han til NTB.

Han presiserer at han og de andre advokatene ikke var invitert da Eriksson møtte dykkerne fredag.

– Det var planlagt et forhandlingsmøte onsdag neste uke. Vi var innstilt på å forhandle videre på det møtet, sier advokaten.

– Ba om rask avklaring

Eriksson er uenig i påstanden om at han har opptrådt uryddig.

– Denne kampen har pågått altfor lenge, og dykkerne har selv bedt om en rask avklaring. Jeg har ikke hatt til hensikt å drive noe politisk spill. Det er klart jeg kunne startet med et lavere tilbud og så forhandlet, men jeg ville uansett ikke kunne strekke meg utover det jeg får Stortinget med meg på, sier Eriksson.

Han sier møtet neste uke vil finne sted, blant annet for å diskutere en minneplakett og sikkerheten for nordsjødykkere i dag. Men spørsmålet om erstatning mener han er over.

– Jeg har gått mange runder og har slåss for dette helt siden vi kom i regjering. I utgangspunktet var det ikke flertall for å styrke erstatningen i det hele tatt, sier statsråden.

Dykkernes advokat er ikke enig i at 5,3 millioner kroner er et godt tilbud.

– De har vært innstilt på å få et lavere beløp enn 8 millioner, men dette er lavt og presenteres på en uryddig måte, sier Johnsrud.

Vant i Strasbourg

I desember ble staten dømt i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) for mangelfull informasjon om farene ved arbeidet dykkerne utførte i Nordsjøen i perioden 1965 til 1990.

I 2002 ble dykkerne bevilget en erstatning på 40 G, et beløp de mente var for lavt. Dykkerne gikk til sak, og vant i Oslo tingrett. De tapte statens ankesak i lagmannsretten og Høyesterett. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.