- Fortsatt ikke helt som andre land.

Slik innleder den svenske banken SEB kapittelet om norsk økonomi i sin ferske prognoserapport «Nordic Outlook». Norge er blant landene som skiller seg klart ut med lav arbeidsledighet, vekst nær trend og solid forbruksvekst.

- Det underliggende momentumet i norsk økonomi ble forsterket i begynnelsen av 2013 etter en innbremsing mot slutten av 2012. Som ventet hentet privat konsum av varer seg sterkt inn i det første kvartalet. Men eksporten var svak, tynget av en skarp nedgang i eksporten av olje og gass. Dette var imidlertid mer koblet til produksjonsforstyrrelser enn til en nedgang i etterspørselen, heter det i rapporten fra banken.

Store forskjeller
Rapporten viser at det ikke bare er norsk økonomi som skiller seg ut i en verden som fortsatt preges av ettervirkningene fra finanskrisen.

- Verdensøkonomien er på vei til å hente seg inn og veksten øker gradvis i 2013 og 2014. Innhentingen er imidlertid divergerende og blodfattig, skriver SEB i rapporten som ble lagt frem tirsdag.

Mens store økonomier som USA, Japan og Tyskland bidrar positivt, vil eurosonen samlet sett oppleve tilbakegang for andre år på rad i 2013.

Ifølge bankens prognoser vil årets vekst i industrilandene bli omtrent som ifjor, mens veksten i fremvoksende økonomier vil ta seg litt opp. Prognosene viser at det også vil være svært forskjellig utvikling innen de industrialiserte landene.

Ser litt lavere vekst
For Norges del er utsiktene fortsatt lyse.

Banken tror riktignok at veksten blir litt svakere i år og til neste år. Mens aktiviteten i fastlandsøkonomien (fastlands-bnp) økte med 3,4 prosent ifjor, anslår SEB i den ferske prognosen at veksten blir på 2,7 prosent i år og 2,9 prosent i 2014.

Banken peker på at det er «hyggelig» fart i industrien, selv om forventningsundersøkelsene peker i retning av lavere fart fremover. Samtidig trekker banken frem at forbruket har tatt seg betydelig opp siden avslutningen av fjoråret.

- Denne sterke innhentingen gjør at vi øker helårsprognosen for privat forbruksvekst til 3,4 prosent, selv om momentumet blir dempet fremover, skriver banken i rapporten.

Banken mener forbruksveksten i starten av året er spesielt imponerende på bakgrunn av det den betegner som en «markert svekkelse» i arbeidsmarkedet. SEB venter at veksten i sysselsettingen blir halvert i år sammenlignet med fjoråret. Samtidig anslås arbeidsledigheten å øke til 3,4 prosent i år fra 3,2 prosent ifjor.

Holder kronen i sjakk
SEB tror Norges Bank holder renten uendret frem til sommeren 2014, selv om inflasjonen har vært lavere enn ventet i flere måneder denne våren.

- Fraværet av et rentekutt i mars, tross en mye lavere inflasjonsprognose, i kombinasjon med beslutningen i mai om å ikke røre renten - med en 50/50-sjanse for kutt implisert i rentebanen - taler samlet sett for at sentralbanken aksepterer at inflasjonen forblir lav i lengre tid, skriver banken i rapporten.

SEB tror også at sentralbanken vil klare å holde kronen i sjakk med sin oppmykende pengepolitikk. Ifølge de ferske prognosene ser den svenske banken for seg at kronen vil handles til mellom 7,30 og 7,70 kroner for en euro ut året.

- En markert sterkere krone vil føre til forventninger om rentekutt som i sin tur vil svekke kronen. Skulle kronen på den andre siden svekkes vil det føre til ytterligere kronekjøp fra utlandet på bakgrunn av Norges solide fundamentale faktorer, skriver SEB i rapporten.



Norden

Prosentvis endring i bnp fra året før. Kilde: SEB



Global vekst

Prosentvis endring i bnp fra året før. Kilde: SEB(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.