Mandag varslet den amerikanske investeringsbanken at den søker konkursbeskyttelse. I så fall kan Norges Bank se langt etter pengene som er investert gjennom Statens pensjonsfond utland, også kjent som oljefondet.

Den siste oversiktet over oljefondets beholdningsliste viste at fondet hadde aksjer for 515 millioner kroner i Lehman Brothers ved utgangen av 2007. I tillegg eide fondet obligasjoner utstedt av Lehman Brothers Holdings Inc. for 4,4 milliarder kroner.

Kommunikasjonsdirektør Siv Meisingset i Norges Bank sier at situasjonen ikke kom som noen stor overraskelse:

– Dette er en alvorlig situasjon som oljefondet følger nøye, og som vi var forberedt på, sier hun til E24.

Vanskelig å tallfeste
Til NA24 sier hun at det i øyeblikket ikke er mulig å tallfeste tapet i Lehman Brothers.

– Vi vet ikke det ennå, i og med at de har sagt at de varsler konkurs, men ikke har slått seg konkurs ennå, sier Meisingseth.

Beholdningslisten i pensjonsfondet oppgis en gang i året. Meisingseth vil ikke kommentere om Norges Bank har solgt eller kjøpt aksjer i Lehman Brothers siden årsskiftet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.