«Norge har verdens reneste oljeproduksjon», gjentas til stadighet av oljeindustrien og politikere. Men det er ikke riktig. Siden 2008 er det nemlig ikke Norge, men Midtøsten som har de laveste klimagassutslippene per produsert enhet, skriver Dag og Tid .

-Norge har verdens reneste oljeproduksjon, sa Gro Brækken til NRK senest da hun tok over som OLF-direktør ved nyttår 2010. Men OLFs egen miljørapport for 2011 viser at det ikke stemmer og at det er flere år siden Midtøsten gikk forbi oss.

I Midtøsten har utslippene gått bratt nedover de siste årene, mye takket være mindre fakling av gass. Samtidig har utslippene fra norsk sokkel gått opp fordi det kreves mer energi å produsere olje og gass fra våre modne felt. Dessuten produserer Norge stadig mer gass og mindre olje, og gassproduksjon krever mer energi enn oljeproduksjonen, skriver Dag og Tid.

Utslipp fra norsk oljeproduksjon er hele 25,8 prosent høyere enn produksjonen i Midtøsten.

- Oljeindustrien står for 25 prosent av de norske klimagassutslippene, og det er mye en kan gjøre for å få ned utslippene på norsk sokkel. Men industrien gjemmer seg bak påstanden om at de har verdens reineste produksjon og ikke har råd til å gjøre mer enn de alt gjør. Nå ser vi at dette ikke er tilfellet, sier Bellonas energirådgiver, Håvard Lundberg i en pressemelding.

- Argumentet om at norsk oljeproduksjon har lavest klimagassutslipp er nå kjent dødt.