I Nasjonalbudsjettet anslås totalformuen i petroleumsvirksomheten til 4 000 milliarder 2012-kroner. Statens andel av dette anslås til i overkant av 3500 milliarder kroner. Det innebærer at Norge fortsatt har større verdier liggende under havbunnen på kontinentalsokkelen, enn vi har investert på utenlandske børser gjennom Oljefondet.

Markedsverdien av Statens pensjonsfond utland anslås å nå 3115 milliarder kroner ved utgangen av 2011, ifølge Nasjonalbudsjettet.

Trenger pengene
Den samlede kapitalen i Statens pensjonsfond ved utgangen av 2012 anslås å vokse til vel 3685 milliarder kroner. Til sammenlikning anslås statens forpliktelser til alderspensjoner i folketrygden til 5178 milliarder kroner ved utgangen av 2012.

Statens forpliktelser til uføre- og etterlattepensjoner i folketrygden, samt forpliktelsene i Statens pensjonskasse, er da ikke medregnet.

Innskudd i bakken
Det er ikke bare Oljefondet som stadig vokser på grunn av statens innskudd. Også formuen i bakken står foran et større "innskudd".

Anslaget for den totale petroleumsformuen inkluderer ikke funn gjort i år. Først ved årsskiftet vil Oljedirektoratet oppdatere ressursanslaget og da vil store funn som Avaldsnes/Aldous i Nordsjøen og Skrugard-funnet i Barentshavet bli med i beregningen. "Foreløpige anslag fra oljeselskaper tyder på at de omtalte funnene vil medføre at mellom 100 og 200 millioner standard kubikkmeter utvinnbar olje omklassifiseres til oppdagede ressurser", skriver regjeringen i nasjonalbudsjettet.

Liten del av landets formue
Finansminister Sigbjørn Johnsen påpekte i finanstalen at tross landets enorme oljeformue, utgjør oljen bare en liten del av landets samlede formue.

- Vi har oljeinntektene. Likevel er det arbeidslivet som bærer vår felles velferd på ryggen. Derfor må vi foredle og utvikle arbeidskraften. Arbeidskraft er 85 prosent av vår felles formue. Oljen er bare 7 prosent, sa han.

Han mener nøkkelen til å sikre de økte pensjonsforpliktelsene er at folk må arbeide mer.

- Vi står overfor store utfordringer i finanspolitikken som følge av en aldrende befolkning. Handlefriheten i budsjettet er allerede blitt mindre som følge av sterkere utgiftsvekst i folketrygden. Framover vil offentlige utgifter til pensjoner, omsorg og helse øke sterkt. Veksten i kapitalen i Statens pensjonsfond utland vil etter hvert avta. Det vil bli mindre rom for økt bruk av oljeinntekter enn i de ti årene handlingsregelen har virket. Å følge handlingsregelen er dermed ikke alene nok. Det beste forsvaret for generasjonskontrakten når levealderen stiger, er økt arbeidsinnsats. En høy arbeidsinnsats per innbygger gir store skattegrunnlag og høye offentlige inntekter. Når vi lever lenger, er det dessuten nærliggende at vi også jobber lenger, sa Johnsen i talen til Stortinget.

Les også: Venter 98 dollar fatet neste år

Bruker 9,9 milliarder flere oljekroner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.