Den islandske sentralbanken, Sedlabanki, trekker 200 millioner euro fra hver av avtalene med de to sentralbankene, melder TDN Finans.

Det betyr at Norge gir Island et lån som tilsvarer 1,7 milliarder kroner.

Sentralbankene i Norge, Danmark og Sverige inngikk i mai såkalte swap-avtaler med Sedlabanki på trekkfasiliteter på 500 millioner euro hver mot den islandske kronen.

Forsikringer fra Stoltenberg
Lørdag ble det kjent at statsminister Jens Stoltenberg i en telefonsamtale forsikret sin islandske statsministerkollega Geir Haarde om at Norge forlenger kredittavtalen med Island uten tidsavgrensning.

- Det var helt klart fra statsministerens budskap at Norge både allerede har og gjerne vil bistå oss så godt som mulig, sa den islandske statsministeren til NRK lørdag ifølge NTB.

Les mer: Forlenger kreditt til Island

Den islandkse staten har fått store finansielle utfordringer etter at tre av landets største banker har havnet i store vanskeligheter på grunn av finanskrisen.

Den største banken, Glitnir Bank, er delvis overtatt av staten, mens Kaupthing Bank og Landsbanki er overtatt av det islandske kredittilsynet.

Les mer: Staten overtar Kaupthing

Bankene er for tiden i full gang med å selge unna utenlandske eiendeler. Tirsdag ettermiddag ble det kjent at Glitnir Finland blir kjøpt av ledelsen i selskapet.

Kraftig vekst
De islandske bankene har de siste årene ekspandert kraftig utenfor landets grenser. Veksten har ført til at islandske banker har hatt eiendeler som ifølge analytikere har vært ti ganger så store som den samlede verdiskapningen på Island i løpet av et år.

Islands statsminister Geir Haarde sa i en fjernsynstale for litt over en uke siden at aksjonen for å redde bankene kan føre til en konkurs for hele den islandske staten.

Haarde avsluttet talen med følgende setning:

- Gud velsigne Island.

Forhandlet med Russland
I forrige uke ble det sendt ut meldinger om at Russland og Island hadde samtaler om et lån på fire milliarder euro til den islandske sentralbanken.

Les mer: Russland kan redde Island

Det fikk blant annet Fremskrittspartiets formann Siv Jensen til å reagere: <b>Frykter russisk innflytelse </b>

Venstre-leder Lars Sponheim ba fra talerstolen på Stortinget i forrige uke om at regjering og storting gjør det den kan for å redde nabolandet Island fra en mulig økonomisk kollaps.

Finansminister Kristin Halvorsen ga sitt svar under en pressekonferanse om Statsbudsjettet: Hjelper gjerne Island - men bare hvis de ber om det

Nå kommer altså hjelpen fra naboene i Norden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.