Siden nyttår har Oslo Børs har stupt 14 prosent. Onsdag avsluttet hovedindeksen ned 4,7 prosent.

I samme tidsrom har børsene i Asia falt så mye at landets myndigheter flere ganger har grepet inn og stanset all handel. Det står ikke stort bedre til på andre børser - hverken i Europa eller USA.

Nå aner sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets ugler i mosen.

- Vi er redde for at børskrakket er et symptom på noe underliggende: frykten for den videre veksten. Det er høyst akutt for norsk økonomi akkurat nå, sier hun til DN.

Verre enn verst

Due-Andresen illustrerer dramatikken i markedsutviklingen nå:

- Prisanslagene vi ser, er verre enn de tidligere verste nedsidescenarioer. Hvis ikke dette bedrer seg kan utsiktene for oljeinvesteringene bli vesentlig dårligere enn vi har trodd frem til nå, sier sjeføkonomen.

For fortsetter nedturen i aksjemarkedet kan det sende arbeidsledigheten betydelig opp - særlig hvis oljeprisen blir liggende lavt, utdyper hennes kollega makroøkonom Marius Gonsholt Hov.

- Hvis prisingen nå gjenspeiler at vekstutsiktene er egentlig er mye svakere og at markedet nå tar inn at oljesmellen rammer mye hardere i norsk økonomi enn vi har sett for oss, da er det grunn til å være bekymret, sier han.

Oljeprisen forverrer

Kyndige personer har i lang tid varslet oljeprisens retur til høyere prisnivåer. Hittil har den fortsatt nedturen, og stadig falt til nye bunnivåer.

Senest torsdag ble prisen et fat nordsjøolje notert til det laveste siden 2003.

- Den forventede oppgangen ser vi ikke noe til. Blir dette realiteten fremover, ryker oljeinvesteringene for neste år mye mer enn det som er rapportert, frykter Hov.

I skrivende stund handles et fat nordsjøolje med levering i 2018 for rundt 40 dollar.

Forblir forventningene til den fremtidige oljeprisen lave lenge, vil ikke lenger utbygging på norsk sokkel vil være lønnsomme.

Johan Sverdrup-feltet har en såkalt «break-even» på rundt 30 dollar fatet. I skrivende stund handles nordsjøolje for 27,66 dollar per fat.

- Forventningene til oljeprisen frem i tid er hovedproblemet. Det er nettopp aktiviteten på norsk sokkel som de siste 10-15 årene har vært en helt ekstraordinær vekstdriver for Norge. Blir den svakere enn vi allerede tror, kan utsiktene bli vesentlig dårligere, utdyper Due-Andresen.

 

Les også: - Sterkt svekket, helt usynlig utad og preges av cv-jukset

Lav oljepris tvinger Saudi-Arabia til velferdskutt

Lager drikkelek av konkurrentens kvartalspresentasjon

 

Se DNtv:

Mener sjokk brer sef raskere:

Mener sjokk brer seg raskere
Kriser og rystelser i en del av verden brer seg nå mye raskere gjennom hele verdensøkonomien enn før, mener Davos-veteran og DNB-sjef Rune Bjerke under den norske deltagermiddagen i alpebyen.
01:28
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.