- Konkurranseevneforbedringen har vært formidabel, sier forsker Ådne Cappelen om utviklingen i norske lønnskostnader de siste årene.

Han har ledet et regjeringsoppnevnt utvalg som har sett på lønnsdannelsen i lys av blant annet det kraftige oljeprisfallet som har satt sitt tydelige preg på norsk økonomi.

Han peker på at mye av konkurranseforbedringen skyldes at kronekursen er svekket som en den direkte effekt av oljeprisfallet. I tillegg har Norges Bank senket rentene og bidratt ytterligere til bedringen av konkurranseevnen.

Den kraftige kronekurssvekkelsen har ført til at den såkalte lønnskostnadsandelen har falt siden 2013 - og nå har kommet ned mot det historiske gjennomsnittet de siste 20 årene.

- Skal man få til den omstillingen som er ønskelig, med mindre vekt på petroleumsvirksomheten fremover, er konkurranseevnen et viktig element, sier Cappelen på en pressekonferanse i Finansdepartementet tirsdag.

Flere ulike deler

Utvalget mener at det er flere ulike deler av den økonomiske politikken som har bidratt til å stabilisere økonomien etter fallet i oljeprisen og nedgangen i oljeinvesteringene de siste årene:

«Pengepolitikken har bidratt til å motvirke effektene av lavere etterspørsel fra petroleumsvirksomheten. Kronesvekkelsen har bedret konkurranseevnen og støttet opp under nødvendig omstilling i næringslivet», skriver utvalget om hovedkonklusjonene i rapporten.

Samtidig minner det om at lave renter over tid kan bidra til finansiell ustabilitet, slik Norge opplevde på 1980-tallet.

Lønnsfesten over

Utvalget peker også på at partene i arbeidslivet har bidratt til en lav lønnsvekst, tross midlertidig høy oppgang i prisene.

«Utvalget vil understreke at forbedringen i konkurranseevnen må ivaretas. Ulik lønnsevne mellom næringer kan likevel gi press i deler av arbeidsmarkedet som kan sette frontfagsmodellen på prøve. Det er viktig at modellens normdannende rolle ivaretas».

Utvalget trekker videre frem finanspolitikken har vært, og er, svært ekspansiv. Dette har dempet nedgangen i økonomien.

«Hensynet til handlingsrommet i finanspolitikken fremover tilsier imidlertid at rommet for ytterligere økt ekspansjon nå er begrenset. Finanspolitikken må utformes slik at den støtter opp under nødvendige omstillinger», heter det i utvalgets konklusjon.

Bygger på Holden-utvalget

Cappelen fikk tidligere i år oppdraget med å lede et utvalg som har sett på lønnsdannelsen i Norge i lys av nye økonomiske utviklingstrekk. Arbeidet er basert på Holden III-utvalgets rapport som ble levert i desember 2013, før oljeprisen begynte å falle og før tilstrømmingen av asylsøkere til Europa begynte å tilta.

Det var LO og NHO som i desember ifjor ba om en forenklet oppdatering av Holden III-utvalgets arbeid.

Cappelen er forsker i Statistisk sentralbyrå og leder av Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU).

Cappelen overleverte utvalgets rapport til finansminister Siv Jensen (Frp) tirsdag.

- Utvalget har sett på sentrale problemstillinger i vår økonomi. Selv om norsk økonomi er i bedring, så er deler av norsk arbeids- og næringsliv inne i en krevende tid. Da er det viktig at lønnsdannelsen fungerer best mulig. Oljeprisnedgangen har slått ut i lavere aktivitet og sysselsetting i petroleumsrettede næringer og veksten i norsk økonomi har falt, sier finansministeren i en pressemelding.

I tillegg til Cappelen har utvalget bestått av:

  • Sjeføkonom Stein Reegård, LO
  • Sjeføkonom Erik Orskaug, UNIO
  • Sjeføkonom Helle Stensbak, YS
  • Utredningssjef Nina Sverdrup Svendsen, Akademikerne
  • Avdelingsdirektør Torill Lødemel, NHO
  • Sjeføkonom Per Richard Johansen, KS
  • Direktør Lars Haartveit, Virke
  • Arbeidslivsdirektør Anne Turid Wikdahl, Spekter
  • Seniorrådgiver Synnøve Nymo, ASD
  • Avdelingsdirektør Arent Skjæveland, Finansdepartementet

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Derfor smaker vann forskjellig
Vann smaker ikke bare vann. Her forklares hvorfor vann smaker forskjellig. På smak.no kan du lese den store mineralvann testen og se hvilket mineralvann som er best.
01:18
Publisert:

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert: