Det er omtrent én måned siden meglerhuset slapp sine anslag for utviklingen internasjonalt og i Norge de neste fire årene. Torsdag presenteres tallene i rapporten «Økonomiske utsikter». Haugland understreker i den sammenheng økt usikkerhet bare de siste ukene.

Siden midten av desember har oljeprisen svekket seg med ytterligere 15 dollar fatet. Det får betydning for investeringene på norsk sokkel, noe som legger en demper på vekstutsiktene, frykter DNB Markets.

Haugland gjør uansett én ting klart: Nordmenn må være forberedt på økende arbeidsledighet og moderate lønnsoppgjør i årene som kommer.

I den ferske rapporten anslås ledighetstoppen å nås i 2017, med 124.000 arbeidsledige i Norge.

Til sammenligning var det i oktober i fjor 103 000 arbeidsledige i landet, tilsvarende 3,8 prosent av arbeidsstyrken, viste den siste arbeidskraftsundersøkelsen (AKU) fra  Statistisk Sentralbyrå (SSB).

DNB Markets ser for seg følgende utvikling ledighetsraten (AKU) de neste fire årene:

Direkte og indirekte

- Bremsen i norsk økonomi kommer fra oljesektoren. Det er derfor nærliggende å tenke at jobbene først forsvinner i industrien som er direkte knyttet til investeringsvirksomheten, sier Haugland og utdyper:

-  Det gjelder spesielt leverandørindustrien. I tillegg har vi mange jobber som er indirekte knyttet til oljesektoren. Alt fra advokater til hotel- og restaurantarbeidere vil også bli påvirket.

Hun viser til tall fra Menon Analyse om at det i 2012 fantes 250.000 jobber relatert til petroleumsnæringen i Norge. Av disse ble det anslått at 150.000 var direkte relatert til oljenæringen.

- Til sammen utgjør det cirka 10 prosent av arbeidsstyrken vår, påpeker Haugland.

Akkurat hvor mange oljejobber som vil forsvinne de neste årene, mener seniorøkonomen det nærmest er umulig å anslå. Samtidig understreker hun at det også finnes faktorer som virker i positiv retning.

- Johan Sverdrup er en veldig viktig støtdemper for oss i denne perioden. Det skal investeres for 20 til 30 milliarder i året frem til 2019. Selv har Statoil estimert at det kan holde kraft i 51.000 arbeidsplasser. Det er klart at det hjelper, sier Haugland.

Oppdaterer

Nordea Markets la i desember frem anslag som viste at ledigheten skulle stige til 3,9 prosent i år og videre til 4,2 prosent i 2016.

Endringer i det økonomiske bildet den siste måneden, gjør at sjeføkonom Steinar Juel allerede i dag jobber med å oppdatere prognosene.

- Ledigheten blir nok noe høyere enn det anslagene fra desember viser, slår han fast.

Også sjeføkonom Knut Anton Mork revurderer nå sine relativt ferske estimater fra før nyttår. Overfor DN trekker han frem at utviklingen i arbeidsledigheten avhenger av hvordan produktiviteten utvikler seg.

- Paradoksalt nok er det slik at jo svakere produktivitetsutvikling, jo flere arbeidsplasser. Hvis de gjenværende ansatte kan være veldig produktive, så behøves ikke så mange av dem, sier han.

Les også:
Fri flyt for oppdrett på land
Røkkes oljeselskap i knipe
Toppmøte om prisfallet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.