Oljeanalytiker Thina Saltvedt er lei av å høre om norske studenter som «trenger» sommerferien til å slappe av. Selv har 44-åringen gjennom sin karriere aldri hatt mer enn to ukers sammenhengende ferie.

Utspillet har ført til stor debatt på sosiale medier, etter at intervjuet ble publisert på DN.no onsdag.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund er enig i at det er viktig at ungdom jobber i ferien, men ikke nødvendigvis hele sommeren.

- Alle har godt av et avbrekk innimellom - uansett hva du driver med, sier Skogen Lund til DN.

- Er norsk ungdom bortskjemte?

- Jeg vil være veldig forsiktig med å generalisere - her varierer det veldig. Samtidig er det klart at dagens ungdom har vokst opp i en annen velstand enn den vi vokste opp i. Det bærer de selvfølgelig litt preg av, svarer NHO-sjefen.

- Blir litt overrasket

Thina Saltvedt synes det er bra at problemstillingen nå får oppmerksomhet. Dette ikke minst med tanke på oljesmellen som rammer norsk økonomi, påpeker hun.

- Vi har lenge hatt det ganske godt i Norge, men det kan snu litt nå. Da er det spesielt viktig at de unge lærer seg verdien av å tjene penger. Sommerjobb er en god start, sier hun.

Også NHO-sjef Skogen Lund understreker viktigheten av å ha fra ung alder ha forståelse av hva ting koster. Her tror hun norsk ungdom har litt å gå på. 

- Jeg tror mange blir litt overrasket når de skjønner hvor mye de må jobbe for å tjene det tingene de ønsker seg koster – at disse tingene detter ikke ned fra himmelen. Du skal jobbe ganske mange timer for å tjene en Iphone for eksempel, sier hun.

Rekordpågang i Manpower

Konserndirektør Sølvi Spilde Monsen i Manpower har i år sysselsatt mellom 800 og 1000 nordmenn i sommerjobb. Hun forteller at pågangen har vært rekordstor, og vil derfor avvise at norsk ungdom generelt er blitt latere.

- Veldig mange arbeidsville og fleksible, både med hensyn til arbeidsoppgaver, arbeidssted, reisetid og hvor lenge de kan jobbe, sier Spilde Monsen.

Hodejeger og daglig leder Monika Goli Dypeng, som har spesialisert seg på rekruttering i finansbransjen, hevder sommerjobb er en selvfølge blant de aller mest ambisiøse studentene.

- For arbeidsgivere viser det at du har initiativ og ønsker å stå på. Men for våre kunder er det selvfølgelig avgjørende om kandidaten har klart å finne noe relevant, sier hun.

Kobler fint av

Spilde Monsen eller Dypeng opplever sjeldent eller aldri krav om ferie når de ansetter sommervikarer. NHO-sjef Skogen Lund mener på sin side at noen uker med total avkobling har en egen verdi.

- Det ligger en slags fostring i å oppleve noe helt annet også, sier hun.

Thina Saltvedt, som for øvrig har ferie i disse dager, står fast ved at to uker bør være mer en nok til å koble av.

- Jeg tror det er sunt å spre ferien, og har ingen problemer med å koble ut på denne tiden. Det er bare å finne frem en god bok og gjøre noe helt annet, sier analytikeren over telefon på vei hjem fra Portugal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Dette er markedets minste leilighet

Se boligmarkedets minste leilighet
Bli med inn i leiligheten på kun 14 kvadratmeter i Nydalen.
00:43
Publisert: