- Vi burde kunne bli et lite Sveits, men da med en mer åpen kapitalforvaltning. Norge er et sted mange med penger har stor tiltro til, sier BI-professor Torger Reve til DN.

Onsdag formiddag presenterer han rapporten «Den norske finansnæringen – en vekstnæring», som BI har utarbeidet i samarbeid med Finansforbundet. Her konkluderes det med at Norge har potensial til å bli det ledende finanssentrum i Norden, ikke minst som følge av forutsigbarhet og stabile rammevilkår.

På veien mot målet kan og bør næringen også spille en viktig rolle i omstillingen norsk næringsliv står overfor, mener forskerne.

- Norge har mye kapital, som dels kommer fra oljenæringen. Nå må den foredles. Det mener vi kan gjøres ved å bygge opp en høyt kompetent finansnæring, sier Reve.

Tre utviklingsbaner

BI-professoren viser til at finansnæringen i Norge er forholdsvis liten ut fra et internasjonalt perspektiv. Samtidig har sektoren klart seg «overraskende bra» med sterk vekst etter finanskrisen i 2008 og 2009, påpeker han.

- Tallene våre viser at finansnæringen har gått forbi oljenæringen i produktivitet, sier Reve.

Næringen bidro i 2012 med omtrent seks prosent av verdiskapingen i Norge og ga jobb til mer enn to prosent av de sysselsatte i landet Sammenlignet med andre land vesteuropeiske land er den riktignok relativt liten, fastslås det i rapporten.

- Finanssektoren er stor og viktig, men i Norge har vi egentlig aldri sett på den som en egen næring, sier Reve, som ser tre utviklingsbaner som er særlig lovende for næringen:

  • Kapitalforvaltning
  • Havnæringene (offshore og maritim sjømat)
  • Teknologi

- Sveits har tatt dette helt ut og forvalter kapitalen for hele verden. Det tror jeg er for ambisiøst for Norge. Men vi er allerede store på havnæringene og kan bli verdens beste, sier Reve og fortsetter:

- Videre kan vi sannsynligvis bli langt bedre på kapitalforvaltning – både av norske og utenlandske penger. Til sist er Norge verdens mest avanserte teknologinasjon innenfor finans og det bør vi satse videre på. Vi burde kunne bli det første pengeløse samfunnet i verden.

Finansierer næringslivet

Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge, understreker at en finansnæring i vekst kan spille flere roller i omstillingsperioden Norge står overfor.

- Den ene er å finansiere norsk næringslivs egenomstilling: å være en partner som bidrar med langsiktig og forutsigbar finansiering. Det andre er å ta del i finansieringen av nødvendig ny infrastruktur i Norge, sier Kreutzer til DN.

I dag er det et problem knyttet til  finansiering av «tidlig fase»-investeringer og små og mellomstore bedrifter, mener han.

- Norsk finansnæring er blant de mest solide i Europa, men vi har samtidig noen av de strengeste kapitalkravene, sier Kreutzer.

Flere aktører og mer konkurranse

Ifølge BI-professor Reve er det viktig at Norge opererer med de samme kapitalkravene som utlandet. Videre mener han flere aktører og økt konkurranse er veien å gå.

- Vi burde få et større kapitalforvaltningsmiljø i Norge, sier han.

Ifølge rapporten kan en reorganisering av kapitalforvaltningen i Norges bank (NBIM), med blant annet ved å splitte opp oljefondet og etablere flere avdelinger i Norge, være et virkemiddel. Det foreslås også å opprette et nasjonalt forskningssenter.

Les også:
Shell i samtaler om oppkjøp av BG Group
Asia i dag: Vil ha slutt på 80-timersuke
Vårrushet nærmer seg  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.