Det foregår nå en stor kraftutbygging i Norden som en del av den europeiske klimadugnaden. Kraftselskapene mottar subsidier for å bygge ny, ren kraft. Tanken er at den rene kraften fra Norden skal gå i kabler til kontinentet, erstatte skitten kullkraft og kutte klimautslippene. Men kraften er kommet før kablene. Nye kabler er ennå ikke bygget. Derfor må den nye kraften brukes i Norden, og derfor faller kraftprisen når etterspørselen er omtrent uendret, skriver Aftenposten.

Hensikten med utbyggingen er å bidra til klimamålet, ikke presse ned prisen i det nordiske kraftmarkedet.

– Men vi vil nå få en lang periode med billig strøm, inntil flere kabler er ferdige, sier administrerende direktør Per Sanderud i Norges vassdrags- og energiverk (NVE) til avisen.

Kraftprisen var i fjor den laveste siden 2000.

– En gjennomsnittlig husholdning fikk rundt 2.500 kroner lavere strømregning enn i et normalår, sier Sanderud.

Mye nedbør bidrar også til lave strømpriser. I fjor var det svært vått, og det er mer vann enn noensinne i kraftmagasinene.

– Vannstanden steg til og med i romjulen. Fremtidsprisen på den nordiske kraftbørsen tyder på at strømmen blir billig i vinter, sier NVE-sjefen. (©NTB)

Les også:

Dette kan øke boligverdien med hundretusener  

– Fallende knivmetaforen er passende

Vil tvinge Airbnb til å åpne bøkene  

Se DNtv: Dette skal du se etter på visning

Tips til hva du skal se etter på visningen
Dette må du se sjekke før du bestemmer deg for å by på en bolig
02:41 Min
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.