OECD mener boligmarkedet utgjør den største kortsiktige makroøkonomiske risikoen for Norge, og at et brått boligprisfall vil dempe forbruket, men ikke føre til mislighold av boliglån.

- Det er en vanskelig situasjon der boligprisene fortsatt har moment og man står overfor et politikk-dilemma fordi man samtidig ønsker å stimulere økonomien gjennom lave renter, sier Head of country desk Phil Hemmings i OECD til TDN Finans.

Hemmings sier det er en rekke land som står overfor lignende utfordringer som Norge.

- Det er en risiko for et brått fall i boligprisene og det vil få effekter for makroøkonomien. Det vil ta form som et fall i privat forbruk. Etter vårt syn så gjør måten banksystemet er satt opp på at det er lite sannsynlig at det skjer gjennom mislighold, sier Hemmings.

Hemmings mener at bankene virker tilstrekkelig kapitalisert og at tilsynsmyndighetene har gjort en god jobb med å tilføre nye standarder i banksystemet og har vært et steg foran hva som har skjedd i resten av Europa.

Allerede ekspansiv

Hemmings mener at Norges Bank fortsatt har rom til å bruke konvensjonell pengepolitikk hvis de ønsker å stimulere økonomien ytterligere.

- Valutakursen gjør mye av jobben allerede. Hvis den fortsetter å gjøre mye av arbeidet kan de være komfortable med å bli værende der de er, sier Hemmings.

- Renten er allerede ekspansiv. Det vil avhenge av hvor lenge situasjonen med lave oljepriser fortsetter, sier han.

Les også: Jensen: - Ikke aktuelt å øke eiendomsskatten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Dette skal du se etter på visning
Tips til hva du skal se etter på visningen
Dette må du se sjekke før du bestemmer deg for å by på en bolig
02:41
Publisert: