Finansnyhetstjenesten Bloomberg har samlet inn økonomenes spådommer for utviklingen i nær hundre av verdens største og viktigste økonomier.

Rangert etter veksten i årlig verdiskapning og målt etter veksten i brutto nasjonalprodukt (bnp), havner Norge i år på en delt 78. plass av de 93 økonomiene i oversikten, dersom spådommene skulle vise seg å slå til.

Felles for mange av nasjonene mot bunnen av listen er at de er oljeprodusenter. Brasil, Venezuela og Russland er for eksempel blant de fem økonomiene hvor det er ventet avtagende aktivitet i år.

- Ikke så urovekkende

Til sammenligning er det ventet en vekst i Norges samlede bnp på 1,4 prosent. Anslaget er basert på estimater fra 23 økonomer.

- Jeg synes ikke det er så urovekkende, sier sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets om prognosene for veksten.

- Jeg tenker vi havner på lave nivåer i 2015 og også nå i 2016, legger han til.

Neste år og i årene som følger tror han imidlertid at veksten tar seg opp igjen.

- Dette kommer til å bli bunnåret for norsk økonomi. Vi er ikke på bunnen, men vi er ikke så fryktelig langt unna heller. Fra og med 2017 skal vi begynne å se at aktiviteten tar seg opp igjen, sier Syed.

Det er også analytikerne i Bloombergs undersøkelse enige i. Ifølge estimatene er det ventet at veksten i bnp tar seg opp til 2,0 prosent i 2017.

- Viktig buffer

Oljeprisen har falt med over 80 prosent siden sommeren 2014. I det perspektivet har norsk økonomi tross alt klart seg rimelig greit, mener Syed.

Og han minner om at vi til forskjell fra mange av de andre oljetunge nasjonene på listen har et oljefond som er over to ganger så stor som årlig verdiskapning.

- Det er en viktig buffer, sier Syed.

Ti på topp:

Kilde: Bloomberg News

Utvalgte:

Kilde: Bloomberg News

Ti på bunn:

Kilde: Bloomberg News

Les også:

Morgan Kane går på børs

- David Bowies bortgang beveger meg mer enn markedets fall

Sjeføkonom: Derfor kan prisene øke mye fremover

Se DNtv:

Hard kamp om de siste eplehagene på Oslo vest
I høst ble aldershjemmet Risvollen på Ris i Oslo solgt for 118 millioner kroner. Eiendomsutviklerne gjør alt de kan for å kapre de få eiendommene som ikke fortsatt ikke er bygget ut.
02:16
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.