Flere nøkkeltall har de siste ukene tydet på at oljesmellen nå slår bredere inn i norsk økonomi.

Torsdag får vi ytterligere informasjon om rikets økonomiske tilstand når Statistisk sentralbyrå legger frem nasjonalregnskapstall, som blant annet vil vise hvordan veksten i fastlandsøkonomien var i årets andre kvartal.

Ifølge snittestimatet blant ni økonomer som TDN Finans har snakket med ventes det at veksten i fastlands-bnp var på moderate 0,2 prosent i årets andre kvartal, ned fra overraskende sterke 0,5 prosent kvartalet før.

Ulik utvikling

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets venter enda lavere vekst enn snittet. Han spår at veksten var på 0,1 prosent. Og han tror økonomien vil forbil svak fremover.

- Vi har ikke noe krisescenario, men det er et svakt scenario, sier Bruce.

Han ser for seg en utvikling der deler av økonomien fremdeles vil slite tungt, mens det er andre deler vil gå bedre. Sjefanalytikeren mener vi fremdeles må regne med:

  • Svak utvikling i oljerelaterte næringer
  • Svak utvikling i industrien
  • Svakere utvikling tjenesteleveransene til bedrifter
  • Høyere ledighet

- Når det er sagt, så er tusenkronersspørsmålet hvordan forbrukerne i resten av økonomien og i resten av landet påvirket? Hvordan blir investeringslysten i resten av næringslivet påvirket?

Rentekutt og svak krone

Hovedscenarioet er at forbruksveksten holder seg «sånn brukbart oppe», hjulpet av ett rentekutt i år og ett til neste år.

Han tror dessuten at kronen vil være svak fremover, noe som vil hjelpe eksportindustrien.

- Vi har et bilde av at norsk økonomi kommer til å hangle gjennom de neste årene med noe høyere arbeidsledighet, sier Bruce.

Og skulle ledigheten virkelig skyte fart opp mot fem prosent i SSBs arbeidskraftsundersøkelse, vil regjeringen bidra med kraftige stimulanser, tror Nordea-analytikeren.

- Det hjelper med lavere renter, det hjelper med svakere krone. Og vi fører tross alt en ekspansiv finanspolitikk i Norge. Vi har jo det jeg vil kalle nærmest ubegrensede finanspolitiske muligheter. Men politikken er at Norges Bank skal ta jobben først, med å svekke kronen så mye som mulig.

Det eneste som ikke passer inn i den planen er oppgangen i boligprisene vi har sett så langt i år. Bruce viser imidlertid til utlånsundersøkelsen fra Norges Bank, som kan tyde på at bankene vil stramme inn på lånetilgangen etter de nye utlånskravene ble innført 1. juli i år.

- Det kan gjøre at man er mindre bekymret for den biten, mener Bruce.

Risiko for negativ overraskelse

Før torsdagens bnp-tall peker økonomene i Danske Bank Markets på at tallene for forbruksvekst og boligbygging indikerer at etterspørselen i husholdningene så langt har holdt seg «robust» her til lands.

«Produksjonssektoren kjemper imidlertid med de lave oljeprisene og den svake etterspørselen», skriver meglerhuset i en oppdatering fra fredag.

Norges Bank har anslått at veksten i fasltandsøkonomien var på 0,25 prosent i andre kvartal, ifølge Danske Bank Markets. Meglerhuset mener risikoen for overraskelser er størst på nedsiden av anslaget.

«Hvis den kvartalsvise veksten i fastlands-bnp i andre kvartal blir negativ, vil det styrke markedets forventning om ytterligere lettelser fra Norges Bank, til tross for den lille økningen i inflasjonen og svekkelsen av den norske kronen i løpet av sommeren, skriver Danske Bank Markets.

Les også:

Gjelsten vil børsnotere Kid Interiør  

USA gir Shell tillatelse til oljeboring i Arktis

Bangkok-bomben kan ruinere økonomien

Se DNtv: Boligmarkedets minste leilighet

Se Oslo-markedets minste leilighet
Bli med inn i leiligheten på kun 14 kvadratmeter i Nydalen.
00:43
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.