Meglerhuset Danske Bank Markets tror fallet i norske oljeinvesteringer vil bremse opp og at motvinden fra oljesmellen gradvis vil forsvinne fremover.

- Selv om aktiviteten i oljeindustrien trolig vil fortsette å falle, er nesten 75 prosent av fallet bak oss, skriver sjeføkonom Frank Jullum i meglerhusets ferske prognoserapport som ble lagt frem onsdag.

Kutter kostnader

Han peker på at de siste tallene bekrefter at nedturen fortsetter innen de oljerelaterte delene av industrien. Den siste investeringstellingen fra februar i år viste at oljeselskapene justerte ned anslagene for årets investeringer til 164 milliarder kroner fra 171 milliarder kroner i forrige telling.

Oljeprisene falt til under 28 dollar fatet i begynnelsen av året og Jullum tror den ytterligere nedgangen i oljeprisen er hovedårsaken til at oljeselskapene nok en gang kuttet anslagene for årets investeringer.

- På den annen side ser det ut til at oljeselskapene har klart å presse ned balanseprisene for nye prosjekter mer enn ventet, skriver Jullum.

Han viser til at Statoil nå opererer med en balansepris på 41 dollar per fat for sin investeringsportefølje.

- Dette betyr at store utbygginger som Johan Castberg og SNorre 2040 trolig vil startes opp i 2017 og 2018 og dermed hjelpe til med å bremse og til slutt reversere nedgangen i den norske sektoren uten at oljeprisen nødvendigvis må komme opp til 60 til 70 dollar fat som tidligere antatt, skriver sjeføkonomen.

- Gitt denne forventningen, forventer vi at fallet i oljeinvesteringene fortsetter, men gradvis bremser opp fra kvartal til kvartal, som resulterer i at motvinden for norsk økonomi gradvis forsvinner, skriver Jullum.

Tror på høyere vekst

Samtidig er det lite som så langt tyder på at nedturen i oljesektoren sprer seg til andre deler av økonomien eller at det er tegn til resesjon, påpeker sjeføkonomen.

- Vareforbruket økte i januar, boligbyggingen øker fremdeles, nedgangen i industriproduksjonen dempes og eksporten ser ut til å bevege seg sidelengs. Det mest iøynefallende utviklingstrekket er faktisk at oppgangen i arbeidsledigheten ser ut til å bremse og at antall ledige stillinger øker. Begge faktorer indikerer at veksten utenfor oljesektoren er god, skriver Jullum.

Danske Bank venter nå at veksten i fastlandsøkonomien tar seg opp til 1,3 prosent i år fra moderate 1,0 prosent ifjor. Neste år øker aktiviteten ytterligere med en vekst i fastlands-bnp på 2,2 prosent, ifølge prognosene.

Les også:
NRK sier nei til Uber og Airbnb
Folk kan tape store summer på glemte fradrag
Tidligere Trump-støttespiller kaller ham «monster»

Fått med deg denne?

Hvor lav kan boliglånsrenten bli?
DNs kommentator Bård Bjerkholt om rentenivået.
01:08
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.