LONDON. - Vi skal ikke undervurdere risikoen for en boligboble, men vi tror virkelig at risikoen er ekstremt liten.

Det sa DNB-sjef Rune Bjerke, da han onsdag holdt kapitalmarkedsdag i London. I fasjonable omgivelser på luksushotellet Claridge`s, kunne ikke Bjerke legge skjul på at mørke skyer truer i horisonten.

Oljeprisen har mer enn halvert seg siden ifjor sommer, og ferske tall fra SSB viser at neste års oljeinvesteringer er blitt kraftig nedjustert.

Norsk økonomi går mot en periode med svakere vekst og omlag 30.000 oljeansatte har allerede mistet jobben, påpekte Bjerke under onsdagens kapitalmarkedsdag.

- Det er ingen tvil om at arbeidsledigheten øker, sa DNB-sjefen.

Likevel tilbakeviser altså Norges største utsteder av boliglån at vi står overfor et boligkrakk.

- Det er en liten pust i bakken. De neste årene vil vi se litt lavere prisvekst, kanskje ned mot null, sier Bjerke til DN.

- Og det er egentlig gode nyheter. Den store prisøkningen vi hadde over mange år var ikke bærekraftig, tilføyer han.

Se også video nederst i saken!

Ingen krise

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets tror investeringsaktiviteten skal videre ned, noe som betyr at oljenedturen brer om seg.

DNB-sjef Bjerke vedgår at det utenfra ikke ser bra ut. Under onsdagens kapitalmarkedsdag var han derfor oppatt av å understreke overfor de utenlandske investorene at det ikke ligger an til noen norsk krise.

Bjerke peker på at veksten, målt i bruttonasjonalprodukt for fastlands-Norge, kommer ned fra et høyt nivå.

- Sammenlignet med situasjonen de siste 25 år er det en nedgang i veksten. Men vi står overfor en reduksjon fra 2,8 prosent til estimerte 2,1 prosent de neste årene, sa Bjerke, med henvisning til anslag fra SSB.

En viktig årsak er at norsk økonomi har viktige støtdempere, hovedsaklig gjennom svak krone og rentekutt, understreker han.

Demper utlånsveksten

DNB og andre norske banker er i høst blitt pålagt strengere kapitalkrav. Finanstilsynet har argumentert med at bankene i en periode med god lønnsomhet bør bygge reserver.

- På den måten settes bankene istand til å yte kreditt til kredittverdige kunder også i nedgangstider, slik at en nedgang ikke blir forsterket av kredittørke, skrev Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen i et innlegg i DN tidligere denne måneden.

Bankene mener på sin side at kapitalkravene er for strenge.

Misnøyen har spesielt vært rettet mot forskjellige konkurransevilkår for norske og utenlandske banker i Norge. DN har skrevet en rekke artikler om at bankene mener kravene tvinger dem til kutt i utlån, særlig i bedriftsmarkedet.

Onsdag opplyste Bjerke at DNB i dag planlegger en litt lavere utlånsvekst enn tidligere - både til norske husholdninger og bedrifter.

- Vi er rustet til å gi lån til både husholdninger og små og store bedrifter, men vi kommer ikke til å vokse med mer enn to til tre prosent på totalen, sier han til DN.

Norske myndigheter har vært bekymret over høy gjeldsvekst i husholdningene og høye eiendomspriser. Bjerke mener en svakere boligprisvekst i så måte er noe «alle skal være glad for».

- Det vil også etter hvert føre til at gjeldsnivået i norske husholdninger kommer ned på et mer akseptabelt nivå, sier han.

Se DNtv: - De tror norsk økonomi vil brekke ryggen

- De tror norsk økonomi vil brekke ryggen
DNB-sjef Rune Bjerke har ett viktig budskap til internasjonale investorer og analytikere.
01:27
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.