På eksklusive Tjuvholmen i Oslo rigges det til for 17.mai-feiring. Dagen før grunnlovsjubileet bader hovedstaden i sol. Det meldes om at nok en godværsdag er i vente.

- Vad härligt väder, sier en smilende Erica Blomgren, idet hun kommer ut fra SEBs kontorer.

I rundt fire år har 31-åringen jobbet i den svenske bankens norske meglerhus. Blomgren legger ikke skjul på at hun trives i Norge. Og det er ikke bare på grunn av «den vakre naturen».

- I finansbransjen er mulighetene større i Oslo enn i Stockholm, sier Blomgren.

- Her er det generelt mer aktivitet og en større omsetning i finansmarkedene, sier hun.

- Skapes jobbmuligheter

Den svenske sjefstrategen er utdannet ved Stockholm School of Economics. Hun har tidligere sagt til DN at hun ikke hadde noen toppkarakterer på cv-en da hun var på vei ut i arbeidslivet. Hun var riktignok en svært god basketspiller, og visste hva hun ville. Etter å ha sendt inn en søknad til SEB i Stockholm i 2007, fikk hun jobben.

Tanken på at hun noen år senere skulle havne i Norge, slo henne aldri. Nå vet ikke Blomgren om hun noen gang kommer til å vende tilbake til hjemlandet.

- Det var jo jobben som fikk meg til å flytte til "lillebror" Norge, og i dag trives jeg veldig godt. Oslo er jo en fin by, og landet byr generelt på mange muligheter, sier hun.

Det siste mener sjefstrategen ikke minst gjelder for andre som søker jobb i bransjen.  Hun viser til at svenske banker, som norske, i dag blir stilt overfor nye reguleringer og strengere myndighetskrav.

- Debatten rundt tøffere krav har nok fått mer oppmerksomhet i Sverige enn i Norge. Det har slått ut i at svenske banker er blitt mye mer forsiktige, både når det gjelder å investere og å ansette, sier hun.

- I Oslo skapes det fortsatt jobbmuligheter - på en helt annet måte enn i Stockholm, hevder Blomgren.

- Veldig privilegerte

Sverige har lenge slitt med en svært høy ungdomsledighet. Svært mange søker seg til blant annet den norske servicenæringen.

- Har norske ungdommer det for lett?

- Jeg tror at det å vokse opp i Norge betyr at du er veldig privilegert. Mulighetene er der for de som er villige til å gripe dem. Det er helt sikkert, både sett fra et jobbperspektiv, et inntektsperspektiv og et velferdsperspektiv. Og her er det klart at olje- og energisektoren har spilt en viktig rolle, sier Blomgren.

Hun tar en liten tenkepause.

- Når man er privilegert, kan man nok oppleve at alt går veldig enkelt. Det kan bety at man kanskje ikke alltid innser hvor privilegert man er, sier sjefanalytikeren.

Denne uken la SEB frem sin kvartalsvise «Nordic Outlook»-rapport. Les hva Blomgren tror om utviklingen i norsk økonomi her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.