Allerede tidlig i 2013 startet det som skulle vise seg å bli en langvarig og etter hvert kraftig svekkelse av den norske kronen. En svekkelse som har vært gull verdt for alle som lever av å selge norskproduserte varer og tjenester i utlandet - eller som konkurrerer med utenlandske bedrifter i hjemmemarkedet.

Kronesvekkelsen har blant annet bidratt til en kraftig prisvekst på importerte varer i Norge. Alt fra biler og mobiltelefoner til mange typer matvarer og klær har de siste årene blitt merkbart mye dyrere fra år til år.

Nå er det imidlertid utsikter til at prisveksten kan bli redusert, ifølge flere økonomer. I mars var veksten i importprisene riktignok på rundt fire prosent sammenlignet med samme måned ifjor, ifølge mandagens tall fra Statistisk sentralbyrå. Dette er likevel lavere enn måneden før, da veksten var på 4,2 prosent.

- Prisveksten på importerte varer avtok, og kan være et tegn på at effektene fra den tidligere kronesvekkelsen er i ferd med å avta. Dette er på linje med vårt syn om at inflasjonen snart vil reduseres i Norge, skriver sjefanalytiker Erik Johannes Bruce i en oppdatering fra Nordea Markets mandag.

Etterslepende effekt

Kroneeffekter virker gjerne med et tidsetterslep på prisene ut i butikk. Slik ser det også ut til å ha vært denne gangen. Selv om kronesvekkelsen startet i begynnelsen av 2013, skjøt import-inflasjonen for alvor fart mot slutten av 2013 - etter flere år med null eller avtagende vekst.

Så selv om kronen så langt i år faktisk er styrket fra et historsisk bunnivå rundt årsskiftet, kan det ta tid før effekten av tidligere svekkelse tømmes ut, påpeker sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets.

- Vi venter fortsatt at den importerte inflasjonen vil holde seg høy fram mot sommeren, på grunn av tidsforskyvning på butikkprisene, men at den så vil begynne å avta i takt med en sterkere krone, skriver sjeføkonom Jullum i en oppdatering mandag.

Har gått sidelengs

Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets har også merket seg denne tendensen, og understreker samtidig at det ikke lenger er en oppadgående trend i den importerte inflasjonen.

- De forsinkede effektene fra den tidligere kronesvekkelsen kommer fremdeles gjennom, men årsveksten ser ut til å ha nådd toppen. Den har beveget seg sidelengs rundt fire prosent siden september ifjor, skriver Hov i en oppdatering fra Handelsbanken Capital Markets mandag.

- Og uten ytterligere svekkelse av kronen, vil denne inflasjonsimpulsen minske i løpet av andre halvdel av året og trekke kjerneinflasjonen nedover, legger han til.

Les også:

Raja: Bjerkes stilling må vurderes

Nytt forsøk på å nekte Orkla bruk av «potetgull»

Ferske pristall:  - Det er egentlig veldig bra

Slik forklarer DNB-sjefen at Luxembourg-affæren kunne oppstå
- Det må ikke brukes som en unnskyldnig eller bortforklaring, men det er viktig å minne om dette...
01:34
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.