OPERAHUSET I OSLO. Årets NHO-konferanse har fått overskriften «#7millioner». Tema er utviklingen av velfungerende bo- og arbeidsmarkedsregioner.

Fra talerstolen pekte statsminister Erna Solberg på fire utfordringer Norge står overfor i dag:

  • Vi blir stadig flere
  • En større andel av befolkningen kommer til å være i pensjonsalderen.
  • Oljeaktiviteten vil ikke lenger være motor i økonomien
  • Vi står overfor overgangen til et klimavennlig lavutslippssamfunn

- NHO har i tillegg pekt på at mennesker søker inn til byene og de sterkeste næringsregionene, sier Solberg.

- Mye annerledes

- Til sammen kommer disse utfordringene til å prege vårt samfunn i tiårene som kommer. Det ligger veldig mye spennende i dette. Likevel vet jeg at det møtes sjeldent med begeistring at fremover vil mye til å bli annerledes, sier statsministeren.

Konferansen, som finner sted i Operahuset i Oslo, samler statsråder, eksstatsråder, organisasjonsledere, toppbyråkrater og næringslivstopper.

Selv om agendaen på NHO-konferanssen er satt, vil oljeprisfall og utsikter til vekstnedgang være et naturlig samtaleemne når makteliten samles.

Én av åtte norske bedrifter planlegger nedbemanning, ifølge DNs konjunkturbarometer. Stemningen er på sitt laveste siden finanskrisen.

- Det er riktig å si at vi både har en langsiktig og kortsiktig utfordring. Den langsiktige er knyttet til at andre næringer enn oljen må løfte sysselsettingen og sikre velferden videre. Den kortsiktige er knyttet til fallet i oljeprisen, sier Solberg.

- Skjer endringene enda raskere, kan det være riktig med nye tiltak fra regjeringens side. Vi har høy beredskap, og hvis situasjonen krever det kan vi reagere raskt, sier hun.

Sikter høyt

Statsministeren understreket at det er positivt at levealderen øker. Hun snakket direkte til arbeidsgiverne, da hun pekte på nødvendigheten av å få flere i arbeid.

- Mange kommer til landet for å skape en fremtid for seg og sin familie. Det er faktisk bedre å være et samfunn hvor folk strømmer til enn et samfunn hvor folk reiser fra, sier Solberg.

NHO tar utgangspunkt at befolkningen nærmer seg 7 millioner i 2040.

SSB lager flere ulike alternativer for befolkningsutviklingen i Norge. Ifølge mellomalternativet vil Norge først i 2065 passerer vi 7 millioner innbyggere.

NHO velger med sikter med andre ord på raskere veskt.

- Vi har nesten alltid ligget på etterskudd i planleggingen i Norge. Da mener vi det er mye bedre å ta høyde for et noe høyere anslag, sier Skogen Lund til DN.

På en pressekonferanse tidligere i uken pekte hun på at arbeidsinnvandring er avgjørende.

- Vi ser noe avdemping i oljesektoren, men Norge vil fortsatt være en sterk økonomi i europeisk sammenheng. Med vårt lønnsnivå, vil vi være en attraktiv magnet på store grupper, sa hun.

DN kommer tilbake med mer!

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.