- Norsk økonomi går inn i en mer usikker tid, sa statsminister Erna Solberg, da hun onsdag holdt oppsummerende pressekonferanse før jul i regjeringens representasjonsanlegg bak slottet.

Dagen før falt oljeprisen til under 60 dollar fatet - det er det laveste nivået siden finanskrisen. Kronekursen fortsatte også fallet mot dollar, euro og pund, og kronen var tirsdag like mye verd som svenskekronen.

Den økonomiske utviklingen er blant de aller viktigste sakene regjeringen har jobbet med denne høsten, understreket statsministeren onsdag.

- Et brått oljeprisfall forsterker behovet for omstilling fremover, sa hun.

Tilpasset statsbudsjett

Solberg mener statsbudsjettet som ble lagt frem i høst er «godt tilpasset» dagens situasjon, og trekker blant annet frem såkalte vekstfremmende skattelettelser.

Siden den gang har det imidlertid kommet to ytterligere utfordringer, påpeker hun:

Nedgangen i investeringsnivået på sokkelen blir større enn tidligere anslått. Samtidig har oljeprisen falt som en stein, noe som forsterker dette bildet.

- Vi har kommet til et vendepunkt hvor vi må ta konsekvensene av lavere aktivitet i olje- og gassektoren, sier Solberg.

- Det er ingen tegn til noen vidtgående krise. Alle anslag tyder på fortsatt vekst, men lavere vekst enn tidligere anslått, og også lavere enn den vi la til grunn i nasjonalbudsjettet, sier hun.

Behov for omstilling

Selv har statsministeren i flere år har snakket om oljeavhengighet og behovet for omstilling i næringslivet, påpekte hun.

- Det er ikke nok å møte den kortsiktige oljeprisfallet med økt offentlig pengebruk. Her er det behov for en helhetlig politikk, sa hun.

På den halvårige pressekonferansen før sommeren, var Solberg opptatt av kostnadsutfordringen i norsk økonomi. I dag mener hun det er viktig å sørge for gode rammebetingelser for eksportindustrien når etterspørselen i oljesektoren faller.

- Men det handler ikke om å bare øke budsjettene og øke på i lønnsforhandlingene. Nå må vi også utnytte den lønnssituasjonen vi har, sier statsministeren på spørsmål fra NTB om hvordan fallende oljepris og kronekurs gir konkrete utslag i den økonomisk politikken.

Solberg viste at kronefallet betyr at norske bedrifter kan selge flere produkter ute, samt at det kan bli mer attraktivt for turister å komme til Norge.

Les også:
Dyrere å realisere Spania-drømmen
Sikter høyere enn Facebook
Asia i dag: French fries-krise hos McDonald’s  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.