Overskuddet i år ser ut til å bli enda større, opplyser organisasjonen.

Fungerende generalsekretær Per Nergaard sier overskuddet delvis vil gå til å ivareta ansatte ved mottak som kanskje skal avvikles. Resten skal brukes til samfunnsnyttige formål både i utlandet og i Norge, som å styrke tilbudet ved asylmottakene.

I fjor høst var det en kraftig vekst i antall asylsøkere til Norge, og Utlendingsdirektoratet måtte sikre seg mange nye mottaksplasser på kort tid. Men etter noen måneder gikk ankomsttallene brått ned igjen.

– Mye av overskuddet skyldes at mottaksplasser som UDI har bestilt og betalt ikke har blitt brukt, ettersom ankomstene til Norge i 2016 har vært rekordlave, skriver Norsk Folkehjelp. Organisasjonen foreslår å endre anbudssystemet for mottak på flere områder:

* Det bør åpnes for egne anbudsrunder for kommuner og humanitære organisasjoner, slik at man sikrer at eventuelle overskudd går til samfunnsnyttige formål.

* Det må beregnes større ekstrakapasitet på mottak, slik at systemet bedre kan håndtere svingninger i ankomsttallene. Det vil også sikre stabilitet og kompetanse.

* Når det kommer få asylsøkere, bør man heller nedbemanne mottakene og redusere antall plasser, framfor å legge ned.

* Oppretting av basismottak med langvarige kontrakter.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Er den fremdeles verdens beste bil?
Vi har kjørt andre generasjon Porsche Panamera.
01:29
Publisert:

Høstens navn
Møt Norges nye kulturtalenter.
04:06
Publisert: