Det høyt ansette amerikanske meglerhuset Goldman Sachs ser 81 prosent sannsynlighet for resesjon i Norge i løpet av de neste 12 månedene og 88 prosent sannsynlighet for resesjon i løpet av de neste to årene.

Faren forsterket

- Etter oljeprisfallet ville det vært rarere om Norge ikke hadde fått høyrere resesjonssrisiko, sier DNB-sjeføkonom Øystein Dørum om den amerikanke analysen.

 

Goldman Sachs forutsetter årlig nedgang i bruttonasjonalprodukt per innbygger i sin definisjon av resesjon.

- Når farten er lav i utgangspunktet, forsterker det kraftig faren. Når en ligger og vaker rett over null er det mye kortere vei ned, sier Dørum om den labre veksten i norsk økonomi.

Varsellamper også i Japan

Også Japan vurderes av Goldman-økonomene å ha forholdsvis høy resesjonsfare. I løpet av det neste året vurderes resesjonssansynligheten i Japan å være 42 prosent, og i løpet av de neste to årene vurderes sannsynligheten å være 62 prosent.

Goldmans analyse er basert på en modell med historie tilbake til 1970, og som vurderer blant annet produksjonsvekst og endringer i aksjekurser og boligmarkedet.
 

Les også: Nå er denne Teslaen historie

Slutter i VG – flytter til Youtube

Analytikere ser ingen rask REC-bedring  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.