Meglerhuset venter at en allerede varslet nedtur på norsk sokkel forsterkes av et kraftig oljeprisfall. Seniorøkonom Knut Anton Mork er ikke i tvil om at nordmenn etter hvert vil merke utviklingen på lommeboken.

- Dette vil gå utover arbeidsplassene og lønnsveksten vil bli betydelig lavere. Unge studenter kan ikke lenger regne med å gå rett ut i veldig høyt betalte jobber, sier han til DN.

- Viss treghet

Samtidig viser Mork til en viss «treghet i systemet».

- Det tar tid før det blir klart hvem som må skjære ned på sysselsettingen, og det tar tid før permitteringer og oppsigelser blir iverksatt. I tillegg får en del sluttpakker, påpeker seniorøkonomen.

Handelsbankens Capital Markets venter ytterligere avmatning i lønnsveksten helt ned til to prosent om to år, og at inflasjonen vil falle langt under målet til Norges Bank.

Seniorøkonom Knut Anton Mork. FOTO: Mikaela Berg
Seniorøkonom Knut Anton Mork. FOTO: Mikaela Berg
Analytikerne tror imidlertid ikke at ledigheten nødvendigvis blir veldig høy.

- Når arbeidsplasser blir borte, forsvinner også en del ut av arbeidsmarkedet. Dels er dette utlendinger, men også nordmenn som for eksempel begynner på skole, sier Mork.

Se anslagene nederst i saken!

Boligprisbekymring

«Fallet i oljevirksomheten vil dempe privat forbruksvekst, samtidig som boliginvesteringene og næringslivsinvesteringene på fastlandet fortsetter å utvikle seg svakt», heter det i den ferske rapporten.

Her er også den vedvarende bekymringen rundt boligpriser og finansiell stabilitet tema.

- Dette er spesielt tilfelle nå som vi går mot en lengre periode med enda lavere renter, skriver makroøkonom Marius Hov.

- Vårt generelle syn er at det er svært vanskelig å fastslå om vi har en boligprisboble eller ikke, eller hvorvidt en slik boble er i ferd med å bygge seg opp. Men vi deler bekymringen om at boligprisene, i hvert fall i enkelte pressområder (de store byene), kan ha steget raskere enn hva det har vært grunnlag for. Når det er sagt, tror vi at deler av denne prisoppgangen kan forklares ut i fra en anstrengt tilbudsside på boligmarkedet. Hvis dét er tilfelle, kan det også være med på å forklare hvorfor vi ikke har sett indikasjoner på at husholdningene som gruppe har økt gjeldsoppbyggingen i et raskere tempo enn tidligere, skriver han.

Handelsbanken Capital Markets oppdaterte prognoser (endring i prosent fra året før):

 

KILDE: Handelsbanken Capital Markets

Les også:
USA i dag: Han vedder på energi-oppgang
Asia i dag: Tidenes gjeldsfest i Asia
Jensen: Tenk på boliglånsrente mot 2035 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.