- Årene foran oss ser ut til å bli annerledes enn årene bak oss, med svakere utsikter for norsk sokkel og med omstilling i horisonten.

Det skriver professor Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger i siste utgave av «Samfunnsøkonomen». Mohn er nummer-redaktør for tidsskriftet, som utkommer til uken.

Her har han invitert blant annet sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets til debatt om oljenedturens betydning. Mork er blant dem som i dag frykter en norsk resesjon.

- Med struktur og konjunktur hånd i hånd er sannsynligheten høy for at norsk økonomi snart står overfor en resesjon, mener sjeføkonom Knut Anton Mork.

Men norske politikere er opptatt av å understreke at det ikke ligger an til noen norsk krise, kommer Mork med en advarsel om at «sjenerøsiteten i den norske velferdsstaten kan stå for fall».

- Av de mange omstillingsutfordringene, blir denne kanskje den mest smertefulle, hevder han.

Behov for kostnadskutt

Spørsmålet om en mulig resesjon står sentralt når meglerhuset til uken presenterer ferske prognoser for økonomien. I mellomtiden viser Mork til jobbkuttene som triller inn i oljebransjen.

- Så langt står ikke nye arbeidsplasser i kø: Vi har ingen naturlige arvtakere som står klare til å plukke opp høyt kvalifisert arbeidskraft og sette den i lønnsom virksomhet, sier han.

Sjeføkonomen mener Norges Bank kan spille en mer aktiv rolle for å senke det norske kostnadsnivået. Samtidig understreker han at pengepolitikken raskt kan nå sine grenser.

- Problemstillingen rundt negative renter kan komme opp i Norge før veldig mange venter. Det flytter søkelyset over på finanspolitikken, sier Mork og fortsetter:

- Pengepolitisk stimulans kan hjelpe, men vi må også forberede oss på at skatte- og avgiftsgrunnlaget i fastlandsøkonomien vil skrumpe inn ettersom vi mister den sterke impulsen fra sokkelen. Det kan bety at den norske stat på varig basis står overfor svakere inntektsgrunnlag.

Beste forutsetninger

Professore Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger. FOTO: Tomas Alf Larsen
Professore Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger. FOTO: Tomas Alf Larsen
Etter festen kommer testen, påpeker professor og redaktør Mohn i den siste utgaven av «Samfunnsøkonomen».

Nylig uttalte han til DN at han ikke tror de tapte oljejobbene vil komme tilbake. Likevel understreker han i dag at Norge har de beste forutsetninger for å passere testen.

- Vi har institusjoner og politikere som er til å stole på, en høyt utdannet arbeidsstyrke og et fleksibelt arbeidsmarked, sier Mohn.

Han mener den siste utgaven av fagtidsskriftet tyder på at Norge kan møte visse omstillingsutfordringer, men at disse i hovedsak blir midlertidige.

- Selv de lærde strides om utfordringer og utsikter for norsk økonomi i lys av det siste oljeprisfallet, påpeker oljeprofessoren på lederplass.

Les også:
- Svært positiv trend for boligsalget
Tror det beste er bak oss
Røkke-selskap sier opp 750  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.