Industriproduksjonen falt markert i oktober, og fallet var bredt. Oppgangen i ikke-oljerelatert virksomhet, som man venter på, har ennå ikke kommet, mener økonomene.

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå falt industriproduksjonsindeksen 2,3 prosent sesongjustert på månedsbasis i oktober, mens den var ned 8,4 prosent på årsbasis.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank tror det nå er mer sannsynlig at Norges Bank kutter renten i desember, enn at de venter med å kutte til mars. Han mener industriproduksjonstallene var svært dårlige.

- Det var en liten oppgang i september, men det var ganske åpenbart at det ikke var den nye trenden, sier Andreassen.

Andreassen viser til at fallet var ganske bredt.

- Bedringen i ikke-oljerelatert industri man venter på, har ikke kommet, sier Andreassen.

Handelsbanken Capital Markets viser også til at de tradisjonelle ikke-oljerelaterte sektorene også gjør det svakt.

«Dette er ikke en overraskelse for oss, selv om kronen er vedvarende svak, legger avmatningen i verdenshandelen et lokk på eksportveksten i tradisjonell ikke-oljerelatert virksomhet», skriver Handelsbanken i en oppdatering.

Sjeføkonom Stein Bruun i SEB sier at industriproduksjonstallene var overraskende svake og i kontrast til undersøkelser som PMI og Regionalt nettverk.

Sjeføkonom Stein Bruun i SEB.
Sjeføkonom Stein Bruun i SEB. (Foto: Ida von Hanno Bast)

- Begge de tydet på fortsatt nedgang, men ikke et kraftigere fall i produksjonen enn det vi så i sommer, sier Bruun.

For Norges Banks rentebeslutning neste uke tror Bruun at Regional nettverk vil telle mer, og de holder fast på sin prognose om et rentekutt.

Handelsbanken venter at Norges Bank holder styringsrenten uendret i desember, og kutter i mars, men presiserer at det er en «close call».

Andreassen sier at kombinasjonen av svake barometre, en svak oljepris og at ingen av nøkkeltallene har vært bedre enn ventet, veier tyngre for en rentekutt, enn kronekursen på den andre siden som har svekket seg mer enn ventet.

- Vi legger ikke stor prestisje i om Norges Bank kutter nå eller i mars, det betyr ganske lite. Men vi tror mest på et kutt nå, og at de kommer til å kutte mer neste år. I «worst case» kommer Norges Bank ned på null-rente, som mange land har hatt lenge, sier Andreassen.

Les også: Nedturen fortsetter i industrien
DNB Markets fastholder troen på rentekutt i desember
- Ubers verste mareritt ble nettopp virkelighet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Fem ulike slipsknuter
Markus Rønnestad lærer deg å knyte fem slipsknuter
Innkjøpssjef på Høyer, Markus Rønnestad, lærer deg å knyte fem slipsknuter.
03:07
Publisert: