- Kort fortalt bød gårsdagen på enda flere signaler om at det nå går riktig så trått i norsk økonomi, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i meglerhusets morgenrapport tirsdag.

Mandag ble industriproduksjonen for oktober lagt frem, og tallene viste et kraftig fall.

- Etter en midlertidig oppgang i september, på 0,7 prosent månedlig, var det riktignok ventet en tilbakegang i oktober; men resultatet ble av det kraftige laget, skriver Hov.

Produksjonen i norsk industri falt med 2,3 prosent fra september til oktober, mens det på forhånd var ventet et fall på 0,2 prosent.

Vekstmulighetene dempes

Nedgangen skyldes i hovedsak fallet i oljeaktiviteten.

- Spesielt gjelder dette for bygging av skip og plattformer, som i løpet av det siste året har falt med nærmere 30 prosent, skriver Hov, og legger til:

- Naturlig nok er også andre leverandørgrupper hardt rammet, slik som maskinindustri og reparasjon og installasjon av maskiner.

Det seniorøkonomen imidlertid mener er nedslående er at øvrige tradisjonelle eksportorienterte industrier har begynt å merke svakere tider.

- Faktisk er det omtrent bare trelast- og trevareindustrien som har opplevd noe produksjonsøkning de siste tre månedene. Dette har nok sammenheng med at markedsveksten ute er svak; dermed dempes vekstmulighetene for den tradisjonelle industrien, selv om kronen fortsatt er svak, skriver Hov.

Økt sannsynlighet for kutt

Nå stiller han spørsmål ved hva Norges Bank vil gjøre med oljeprisen på sitt rentemøte i neste uke.

Handelsbanken har frem til nå anslått at det ikke kommer et nytt rentekutt før i mars til neste år. Den siste tiden har meglerhuset imidlertid blitt mer og mer usikre på denne prognosen.

- Etter å ha fordøyd regionalt nettverk og tallene for industriproduksjonen, mener vi nemlig at sannsynligheten har økt for at Norges Bank kutter allerede på det kommende møtet, skriver Hov.

Meglerhuset vil derfor komme med en endelig rentekonklusjon fredag.

Tror Norges Bank blir bekymret

Også analytiker Joachim Bernhardsen har blitt mer usikker på hva Norges Bank kommer til å gjøre på årets siste rentemøte.

Siden fredag har oljeprisen falt kraftig, helt ned til det laveste nivået siden 2009.

- Vi har hatt prognose for uendret rente i desember ganske lenge. Men jeg skal innrømme at jeg blir mer usikker når jeg ser det siste oljeprisfallet her, sier Bernhardsen til DN.

Ifølge ham betyr det ikke så mye for norske forbrukere og husholdninger om oljeprisen ligger på 40 eller 50 dollar fatet.

- Men det er klart at Norges Bank vil bli mer bekymret når de ser det bildet her, sier Bernhardsen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Stor usikkerhet om eiendomsskatten

Disse vil bli operasjef

Råvaresjef: De kortsiktige utsiktene for oljemarkedet er meget utfordrende

Se DNTV: Derfor sitter Brekke trygt i Telenor

Bård Bjerkholt: Derfor sitter Brekke trygt i Telenor
Ingen av de tre kvinnene med mest erfaring i Telenor-ledelsen skal ha blitt innkalt til intervju da selskapet ansatte ny konsernsjef. DNs kommentator Bård Bjerkholt mener Sigve Brekke overlever både det og CV-juks.
01:29
Publisert: