Norske industribedrifter merker oljesmellen på kroppen.

Fra juni til juli var det en nedgang på 1,6 prosent i norsk industriproduksjon, viser sesongjusterte tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) mandag.

Til sammenligning var det på forhånd ventet en nedgang på 0,6 prosent, ifølge TDN Finans.

- Dette er et relativt kraftig fall, fastslår sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets etter å ha sett fasiten.

DNs valgportal: Hvilke politikertopp er du mest enig med?

Samme bilde

På årsbasis falt indeksen med 6,0 prosent, mot et fall på 3,7 prosent foregående måned.

I tremånedersperioden mai til juli falt industriproduksjonen 3,8 prosent.

Nedgangen knyttes til svært lav produksjon blant leverandører til olje- og gassektoren - og særlig innenfor næringen bygging av skip og oljeplattformer, påpeker TDN Finans. Her falt produksjonen med hele 12,9 prosent, og aktivitetsnivået er nå på sitt laveste siden andre kvartal 2012, opplyser SSB.

- Bildet er det samme som vi har sett tidligere i år: Det er primært industribransjen knyttet til leveranser i oljesektoren som svikter, sier Juel.

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets er ikke i tvil:

- Dette bildet bekrefter at oljebremsen rammer industrien i veldig stor grad, sier hun til DN.

- Volatil indeks

De største bidragene til nedgangen i juli var oljeraffinering, kjemisk- og farmasøytisk industri. Disse næringene falt med til sammen 6,9 prosent i juli, ifølge SSB.

Samtidig kommer mandagens fall etter en oppgang i indeksen på 0,1 prosent i juni. Økonomene understreker imidlertid at tallene erfaringsvis er veldig volatile.

- Dagens kraftige fall kan derfor ha sammenheng med oppgangen i forrige måned, mener Juel.

- Disse tallene svinger masse, og derfor er det veldig vanskelig å gi anslag, istemmer Haugland.

De tror heller ikke fallet vil overraske Norges Bank, som skal legge frem neste rentebeskjed 24. september.

Ser mot rentemøte

I vurderingen av hva sentralbanken gjør med styringsrenten, vil økonomene nå følge nøye med på andre nøkkeltall i løpet av uken.

Torsdag kommer tall for konsumpriser og neste oppdatering fra Norges Banks Regionale Nettverk publiseres fredag. Ifølge Juel og Haugland er sistnevnte av særlig interesse.

- Regionalt nettverk blir nok viktigere enn ett månedstall om industriproduksjonen, mener Juel.

Haugland viser til at fredagens rapport vil gi indikasjoner på om falltakten har tiltatt hos oljeleverandørene og eventuelt spredt seg videre til andre deler av økonomien.

- Nå ser vi førsterundeeffektene av kostnadskuttene i oljesektoren. Etter hvert vil vi se andrerundeeffekter på andre næringer, ikke minst tjenestesektoren, mener hun.

Viste til norsk pmi

Handelsbanken Capital Markets ventet på forhånd en nedgang i industriproduksjonen på 1 prosent i juli. I en morgenrapport fra meglerhuset pekte seniorøkonom Marius Gonsholt Hov på forrige ukes innkjøpssjefsindeksen (norsk pmi). Denne viste det laveste nivået siden august 2009.

- Pilene peker fortsatt ned for norsk industri, noe som i det siste har kommet særlig til syne i PMI-tallene. Merk imidlertid at de månedlige industritallene er svært volatile, og derfor må vi belage oss på overraskelser begge veier, skrev Hov.

Les også:

Asia i dag: USA vil holde Kina ansvarlig

- Det sykeste jeg har opplevd

Se DNtv: Ekslusivt: Møt mannen bak Popcorn Time

Ekslusivt: Møt mannen bak Popcorn Time
Federico Abad er mannen som skapte Popcorn Time, pirattjenesten som har fått filmindustrien i Hollywood til å skjelve. DN møtte mannen som hittil har valgt å være anonym i hjembyen Buenos Aires
02:47
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.