Ferske PMI-tall bekrefter tendensen fra juli om stigende sysselsetting i norsk industri. Innkjøpssjefsindeksen viser også god oppsving i produksjonsindeksen som nå er på høyeste nivå siden april, melder Danske Bank og NIMA - Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk (se tabell).

Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank.
Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank. (Foto: Thor Nielsen.)
- Det var en økning produksjons- og sysselsettingsindeksene som bidro mest til oppgangen. Ordreindeksen trakk marginalt ned. PMI peker nå mot et løft i industriaktiviteten i tredje kvartal», heter det.

Sysselsettingsindikatoren stiger markert.

- Etter at sysselsettingsindeksen har vist fallende sysselsetting i industrien fra februar til juni, har trenden snudd de siste månedene. Det ser ut som de siste store rundene med nedbemanning i industrien er over. Dette bekreftes også av de faktiske sysselsettingstallene fra SSB,  sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.

Norsk PMI steg til 51,8 i august, opp fra 50,8 i juli, fremgår det av rapporten som Danske og NIMA månedlig utarbeider i fellesskap.

Det var på forhånd ventet en PMI på 50,6, ifølge TDN Finans.

Mens produksjonsindeksen steg til 54,4 i august, trekker ordreindeksen norsk PMI nedover.

- Det var en relativt jevn utvikling i ordreindeksene for hjemme- og eksportmarkedene. Dette bildet støttes også av utviklingen i ordreinngangen hos SSBs ordrestatistikk, sier Jullum.

Norsk PMI, sesongjusterte tall:

Les også:
Asia i dag: - Betydelig nedsiderisiko i Kina
Forbløffende fakta om Warren Buffetts suksess og rikdom
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.