Prisene i Norge steg som ventet i november.

På årsbasis steg kjerneinflasjonen (KPIJAE) med 2,4 prosent i november, mot 2,5 prosent måneden før, opplyser Statistisk Sentralbyrå onsdag formiddag.

Dette var i tråd med både forventningen til markedet, viser estimater fra TDN Finans, og anslaget til Norges Bank.

- Prismessig er november vanligvis ikke en spennende måned. Også denne gangen ble det små justeringer, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til Dagens Næringsliv.

Svekkede utsikter

Sentralbanken har som mål at rentesettingen bidrar til å holde inflasjonen nær 2,5 prosent over tid.

Torsdag morgen legges den siste rentebeslutningen frem sammen med siste utgave av Pengepolitisk rapport. Dagens tall kommer imidlertid for sent til å ha noen betydning for avgjørelsen, påpeker analytikerne i sine morgenrapporter onsdag.

Da sentralbanken la frem sin forrige utgave av pengepolitisk rapport, i september, ble det anslått en kjerneinflasjon på i gjennomsnitt 2 prosent i 2015, ned fra 2,25 prosent i 2014.

- Det er helt klart en betryggende faktor for Norges Bank at inflasjonen er på målet i øyeblikket, sier Haugland.

Hun viser til at markedet torsdag får svar på hvordan Norges Bank vurderer konsekvensene av oljeprisfallet for fremtidig økonomisk vekst, arbeidsledighet og inflasjon.

- I morgendagens rapport vil nok sentralbanken konkludere med at utsiktene for inflasjonsbildet er svekket, selv om kronesvekkelsen bidrar til å holde trykket på inflasjonen oppe. Når oljeprisfallet har materialisert seg er prisimpulsene antageligvis å regne for enda svakere, sier hun.

DNB Markets venter ikke noe rentekutt i denne omgang, men tror den nye rentebanen vil ha innbakt en betydelig sannsynlighet for rentekutt innen sommeren.

Konsumprisindeks

Fra oktober til november steg kjerneprisene med 0,1 prosent, mot 0,2 prosent forrige måned. Dette er godt i tråd med gjennomsnittet de siste ti årene, påpeker Haugland.

SSB opplyser at det forrige måned var priser på bøker og klær som bidro mest til oppgangen.

Kjerneinflasjonen er konsumprisindeksen (KPI) korrigert for avgiftsendringer og energivarer. KPI steg 1,9 prosent på årsbasis og 0,1 prosent på månedsbasis i november, mot henholdsvis 2,0 prosent og 0,1 prosent forrige måned.

- Beregnet husleie for selveiere har vist en fallende vekstrate i 2014, men er likevel med en økning på 2,2 prosent den viktigste enkeltårsaken til oppgangen i KPI de siste tolv månedene, skriver SSB.

- Prisene på matvarer var også 2,2 prosent høyere i november i år enn i november i fjor, skriver byrået.

Les mer på DN.no: 
Frykter masseoppsigelser
Asia i dag: Mer smerte i vente for Kina
- En haug med folk som tror de kan få vanvittige summer for helt vanlige telefonnumre (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.