Onsdag la SSB frem nye jobbtall som viste et overraskende fall i ledighetsraten i Norge før jul.  Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets mener det likevel ikke er tvil:

- Vi venter så absolutt høyere arbeidsledighet fremover, sier han.

- Veldig kompetente

NHO-direktør Kristin Skogen Lund. Arkivbilde. FOTO: Foto: Sondre Steen Holvik
NHO-direktør Kristin Skogen Lund. Arkivbilde. FOTO: Foto: Sondre Steen Holvik (Foto: Dagens Næringsliv)
NHO-sjef Kristin Skogen Lund er helt enig i at oljenedtur vil føre til at flere står uten jobb utover i 2015. Samtidig viser hun til norske arbeidstakeres omstillingsevne.

- Mange av de som nå mister jobbene - ikke minst i oljesektoren - er en veldig attraktiv del av arbeidskraften, sier Skogen Lund og peker på behov i andre deler av samfunnet:

- Dette er folk som er veldig kompetente. Mange er etterspurt i offentlig sektor - i for eksempel kraftforsyning og til bygging av infrastruktur, mener hun.

Ifølge NHO-direktøren blir derfor ikke økningen i ledigheten «dramatisk». Her setter imidlertid sjeføkonom Mork et stort spørsmålstegn:

- Jeg skulle gjerne vite mer om hvor de som mister jobben skal finne de nye jobbene. Det er aldeles ikke opplagt at de skal finne det, sier han og fortsetter:

- Mange har kompetanse som kan brukes andre steder, men jeg tror ikke alle har det. Og om de nå skulle konkurrere ut noen, tror jeg fortsatt at andre blir stående uten jobb igjen. Det kan bli vanskelig for de nyutdannede å finne jobber.

Lønnsmoderasjoner

Mork peker samtidig på at markedsfundamentene tilsier lønnsmoderasjoner i årene fremover.

- Lønnsnivået har vært høyt - ikke bare i oljesektoren, men også i industrien og norsk økonomi generelt, påpeker sjeføkonomen.

Han mener oljenedturen tilsier at ikke bare lønnsveksten - men også lønnsnivået - må komme ned mot våre konkurrentland.

- Den eneste andre løsningen på dette er svakere krone. Videre er det en viss usikkerhet med hensyn til i hvilke grad arbeidstakernes organisasjoner vil forlange - og eventuelt oppnå - kompensasjon for økte importpriser. Det viser seg å være et problem ved tidligere tiders devalueringer. Jeg håper og tror at vi ikke faller i den samme grøften denne gangen, men alt dette gjenstår å se, sier Mork.

Les også:
«Skremselspropaganda», «overreaksjon», «totalt feil» og «grovt»
Advarer foreldre mot kjøp av falske leketøy
- Jeg er overrasket over styrken i det som skjer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.