Mandag la statistisk sentralbyrå (SSB) frem nye inflasjonstall.

- Det var litt i overkant av det vi hadde ventet, slår seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets fast.

Konsumprisindeksen (kpi) økte med 3,7 prosent fra juni ifjor til juni i år, mot ventet 3,2 prosent.

Norsk kjerneinflasjon (kpi-jae), som er konsumprisindeksen korrigert for avgiftsendringer og energivarer, viser en oppgang på 3,0 prosent på årsbasis. På forhånd var det ventet en kjerneinflasjon på 2,7 prosent på årsbasis.

Kronen ble umiddelbart styrket da tallene ble publisert, men er siden kommet noe tilbake.

Grunnlag for å se an rentekutt

Inflasjonen har over tid vært høyere enn Norges Banks mål på to prosent. Den svake norske kronen er den viktigste effekten for at inflasjonen holder seg så høy som den gjør, påpeker Aamdal.

- Hva Norges Bank tenker om dette er usikkert, sier han.

Ifølge Aamdal venter Norges Bank at inflasjonen vil falle fremover. Dette som følge av at kronekurseffekten dør ut. DNB Markets venter i utgangspunktet rentekutt i september. Meglerhuset tror kronen skal styrke seg.

- Tallene i dag gir grunnlag for å se an rentekuttet i september, sier Aamdal.

- Men det er ikke slik at sentralbanken legger mye vekt på dette tallet. Den får et juli-tall også, som gjør at den kan se utviklingen litt mer over tid, understreker han.

Seniorøkonomen trekker frem at den svake kronekursen bidrar til at prisene på importerte varer stiger - og at den også driver opp innenlandsk prisvekst.

- Nå har kronen ligget ganske stabilt en stund og tendert noe sterkere. Hvis det fortsetter, vil vekstratene for prisene på importerte varer avta. Vi tror etter hvert at vi skal få et fall i de prisene om et år eller to, sier Aamdal.

Matprisene er synderen

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets mener mandagens inflasjonstall overrasker.

På forhånd så han for seg, i likhet med konsensus, at kjerneinflasjonen ville falle ned til en årsvekst på 2,7 prosent.

- Det var en spesielt sterk prisvekst i juni ifjor, som vi ikke trodde ville gjenta seg igår. Årsveksten har kommer litt ned, men ikke så mye som vi hadde sett for oss, sier Hov til DN.

Han viser til at hovedårsaken til den fortsatt høye inflasjonen er en frisk vekst i matvareprisene.

- Der er det normalt at prisene går ned i juni. Ifjor var det en veldig sterk vekst i matvareprisene i juni, og det fikk vi også i år. Det er synderen, sier han.

Også Hov viser til at man ikke skal legge for mye vekt på en måned.

- Vi må se an disse tallene litt. Gjennom sommeren er det ofte volatilt. Vi anbefaler alltid å vurdere juni og juli over ett, sier han, og peker på at det gjenstår å se om dette står seg frem til Norges Banks rentemøte i september. 

Volatilitet er et begrep som brukes om usikkerhet og svingninger.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Asia i dag: Venter redningsaksjon av kinesiske banker

Lars (26) har gjort lynkarriere i Nike - og undrer seg over hvorfor så få nordmenn vil jobbe i utlandet

Slik kan du få høyere lønn

En hemmeligstemplet rapport i Jernbaneverket avdekker svakheter i beredskaps­analysen til 31 stasjoner og tunneler over store deler av landet: Hull i togberedskapen dnPlus  (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv: Tre myter om elsykkel

Tre myter om elsykkel
Anders Ølstørn, daglig leder på Birk Sport i Tønsberg, knuser tre myter om elsykkel.
00:47
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.