Fallet i oljeprisen har de siste årene ført til store utfordringer i en oljedominert norsk økonomi.

I samme periode har imidlertid også den norske kronen blitt markert svekket.

- Kronekursen har blitt en av de aller viktigste støtdemperne for norsk økonomi mot ringvirkningene av oljeprisfallet, konstaterer valutastrateg Magne Østnor i morgenrapporten fra DNB Markets mandag.

Bedret konkurranseevne

Kronesvekkelsen har gitt enorm hjelp til alle som lever av å selge norskproduserte varer og tjenester i utlandet - eller som konkurrerer med utenlandske bedrifter i hjemmemarkedet.

- Med svakere valuta har vi fått den bedringen av konkurranseevnen andre land drømmer om, enten vi sammenligner oss med Hellas under statsgjeldskrisen, de baltiske landene under finanskrisen eller andre land der veksten har sviktet de siste årene, mener Østnor.

- Kronen har svekket seg på bred basis, også mot de andre mest råvaresensitive valutaene. Man må faktisk til små eksotiske valutaer, gjerne fra konfliktområder, for å finne valutaer som kronen har styrket seg mot de siste årene, konstaterer valutastrategen.

De siste månedene har imidlertid utviklingen snudd. Oljeprisen har steget til godt over 40 dollar fra bunnivåene på nær 27 dollar fatet i januar. Samtidig har kronen blitt styrket fra et historisk svakt nivå rundt årsskiftet.

- Kronen svekket seg mer enn fallet i oljeprisen skulle tilsi. Når oljeprisen stiger, betyr det at en av de viktigste støtdemperne for norsk økonomi vil miste kraft, argumenterer Østnor.

Redusert usikkerhet

- Høyere oljepris innebærer en sterkere krone. Nå er det imidlertid grunn til å tro at virkningen på kronekursen av høyere oljepris er større enn på lenge, skriver valutastrategen.

Han peker på at høyere oljepris reduserer usikkerheten rundt den fremtidige utviklingen i norsk økonomi.

- Selv om de færreste har trodd på vedvarende lave oljepriser, med alt det ville betydd for norsk økonomi, så har markedet priset inn en viss sannsynlighet for nettopp et slikt utfall.

- Kronen har dermed svekket seg mer enn oljeprisfallet isolert sett skulle tilsi, og vi tror det samme vil være tilfelle når oljeprisen nå stiger. Vi tror derfor at kronen vil fortsette å styrke seg fremover, i takt med høyere oljepris, skriver Østnor.

DNB Markets venter en gradvis sterkere krone mot euro det neste året. Ifølge meglerhusets prognoser vil kronen styrkes til rundt ni kroner for en euro til høsten og til rundt 8,90 kroner for en euro i april neste år.

«Perfekt storm»

Sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i hedgefondet Nordkinn Asset Management tror også det blir vanskelig å unngå at kronen går sterkere fremover.

I løpet av de tre siste årene har kronen gått fra et historisk sterk til et historisk svakt nivå.

- Det er en bevegelse vi aldri har sett før, sa Wilhelmsen til DN tidligere denne måneden.

Han tror vi kan ha fått mer hjelp fra valutamarkedet enn vi strengt tatt kunne forvente:

Da kronen nådde sitt sterkeste nivå noensinne tilbake i 2013, var det ifølge sjeføkonomen en «perfekt storm» for den norske valutaen. Mens landene rundt oss slet med ettervirkningene fra eurokrisen, opplevde vi her hjemme fremdeles å få godt betalt for våre viktigste eksportvarer, som olje. Samtidig var importvarer, som klær eller biler, relativt sett rimelige. Det norske bytteforholdet overfor utlandet var rett og slett nær historisk sterke nivåer.

Fallet i oljeprisen fra sommeren 2014 og frem til januar i år har endret dramatisk på dette bytteforholdet. Dette har ført til en overdrevet stor reaksjon i den norske valutaen, ifølge Wilhelmsens beregninger.

- Kronen svekket seg mye mer enn forverringen av bytteforholdet mot utlandet tilsier.

- Det skal vi være veldig glade for, men det blir vanskelig å unngå en kronestyrkelse fremover, ifølge Wilhelmsen.

Tror på svakere krone, men...

Valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets tror på sin side på en ytterligere svekkelse av kronen fremover. Men også han medgir at det er forhold som kan tale for sterkere krone fremover.

- Dersom frykten avtar, og den dominerende oppfatningen blir at «det verste nå ligger bak oss» kan omslaget i retning av en sterkere kronekurs bli kraftig, skriver Knudsen i en prognoserapport fra meglerhuset i forrige uke.

Temaene i valutamarkedet kan skifte raskt, minner valutastrategen om.

- Det er flere eksempler på at en mer ekspansiv pengepolitikk blir trumfet av andre forhold som gjør at valutakursen ikke nødvendigvis svekkes. Blant annet har japanske yen styrket seg markert etter at sentralbanken innførte negativ rente i slutten av januar. Risikoen for at dette også kan skje for norske kroner er høyst reell, skriver Knudsen.

Følg markedet med DN Investor

Les også: Fredriksen-topp går av

Riggtallet faller

DN Ekspress: Asia-børser ned før nytt Japan-sjokk

Nå slår Cruz og Kasich seg sammen mot Trump (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Tårer i øyekroken da Oslos siste videosjappe kom til «the end»
DN møtte triste eiere og kunder på Video Nova på Majorstuen på butikkens siste dag: - En æra er forbi.
02:31
Publisert:

Teslagründeren blir målløs når han blir spurt om produksjonen kan flyttes til Norge: - Vel, eh...
Selv om norsk kraft skulle være renest i verden, har Elon Musk tydeligvis andre grunner til å tvile på om det er lurt å produsere elbil Norge.
01:55
Publisert: