Næringsminister Monica Mæland (H) har mandag invitert en rekke finans- og næringslivstopper til møte om utfordringer rundt kapitaltilgang i norske bedrifter.

Lørdag sa ministeren til DN at hun har fått signaler fra bedrifter som sliter med å få finansiering til gode og lønnsomme prosjekter.

På vei inn til møtet med Mæland er Ferd-eier og investor Johan H. Andresen imidlertid ikke i tvil:

- Gode prosjekter får finansiering.

Han tror istedet utfordringen for mange bedrifter i dagens situasjon er å skaffe arbeidskapital.

- Du har ordren, men du får ikke gjennomført den. Det er først og fremst et reguleringsspørsmål og et bankspørsmål, sier Andresen.

 

Utfordrende for mindre bedrifter

Han peker også på at det er mange mindre bedrifter som møter utfordringer.

- Men det skjer jo hele tiden. Det har noe med kapitalstrukturen i Norge å gjøre. Det er ikke noe nytt og det er ikke påvirket av oljepris, understreker han. (Saken fortsetter under).

 

Andresen anslår at alle bedrifter som trenger mindre enn 200 millioner kroner i finansiering er avhengig av å kunne hente dette her hjemme, siden det er vanskelig å fange utenlandsk interesse for mindre investeringer.

- Og nå er nordmenn enda mer restriktive enn tidligere. Nå som vi trenger det mest, har vi minst, sier Andresen.

 

- Finnes løsninger

Han mener vi bør se på hvordan flere av våre naboland håndterer utfordringen:

- Det finnes løsninger på det. Blant annet er det et system i både England og Sverige som gir skatteincentiver for veldig små investeringer.

I Storbritannia gjelder dette investeringer på inntil én million pund, ifølge Andresen. Dette tilsvarer i dag i underkant av 13 millioner kroner.

- Det er fradragsberettiget når du investerer som privat investor. Det kunne vært noe å prøvd. Da ville man gjort  investeringer i små bedrifter og gründerbedrifter til en spareform, sier Andresen

Han legger til at dette naturligvis er en risikabel spareform, men at det kan være en god ordning i mangel av andre alternativer.

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Har fått signaler om gode nyheter for Norge i EUs «gasspakke»  

Asia i dag: Dødsstøt for «Abenomics» i Japan

Eksperter tror oljeledet nedtur går mot slutten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Bli med inn i Karis Gründerhub i London

Bli med in i Karis Gründerhub i London
Kari Bech-Moen sa opp lederjobben i Telenor, flyttet med mann og barn til London og ble gründer,
00:48
Publisert: