- Vi så for oss at veksten skulle fortsette å ligge rundt null. Nettverket sier at veksten de siste tre måneder har vært null og forventningene fremover er i prinsippet null, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets til DN.

Tirsdag la Norges Bank frem sin pulsmåler på norsk økonomi: Regionalt Nettverk. Rapporten viser at bedriftene i sentralbankens nettverk forventer nær nullvekst de neste seks månedene.

- Dette er en bekreftelse på at vekstbildet er en god del svakere enn Norges Bank har ventet, sier Hov.

Svakere enn Norges Bank har ventet

Nå tror seniorøkonomen Norges Bank vil gjøre endringer i sine anslag.

- Sentralbanken har sett for seg at bnp-veksten skulle svinge raskt opp igjen i år, og at vi skulle ha en bnp-vekst på 0,4 prosent allerede fra andre kvartal. Det kommer den til å justere ned, sier han.

- Det kommer på toppen at bnp-tallene ble såpass negativt revidert. Det gjør at hele synet på kapasitetutnyttingen i norsk økonomi er en god del svakere enn Norges Bank har ventet, legger Hov til. 

Hov viser til at informasjonen i Regionalt Nettverk er i tråd med signalene vi har fått i det siste.

- Forventningsundersøkelsen til Norges Bank har signalisert rundt null og konjunkturbarometeret til SSB har vært uendret på et like negativt nivå som forrige rapport, sier han.

- Dette bekrefter den stillstanden som er i norsk økonomi nå, understreker han.

- Vil kutte og åpne for nullrente

Ifølge seniorøkonomen er Regionalt Nettverk den beste indikatoren vi har på norsk økonomi, samtidig som det er den Norges Bank legger mest vekt på.

- Det gjør at de kommer til å justere mye ned på kapasitetutnyttingen og dermed rentebanen, sier han.

Hov tror det vil komme frem endringer når sentralbanken offentligjør sin rentebeslutning i neste uke.

- Dette betyr ikke bare rentekutt i mars, men at Norges Bank kommer til å åpne for mulighet for nullrente allerede på rentebanen som legges frem nå, tror vi, sier han.

- Ikke teng til andrerundeeffekter

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener det er positivt at nettverket fremdeles indikerer nullvekst.

- Det er positivt, man kunne fryktet verre. Det jeg også synes er bra er at det ikke er tegn til andrerundeeffekter fra oljenedturen. Det går bra i nesten alle næringer untatt de som leverer direkte til olje, sier Bruce.

- Om noen for et og et halvt år siden hadde fortalt deg at oljeprisen skulle falle fra 115 til under 30 dollar fatet og at kun oljerelaterte deler av økonomien ville bli rammet, hadde du da trodd på det?

- Nei. Da hadde vi spådd elendighet.

Bruce peker på at kronesvekkelsen har gitt «viktig og riktig» stimulanse til de delene av norsk næringsliv som er konkurranseutsatt.

- Det er den beste stimulansen vi kunne få, gitt oljeprisfallet. Den gavner nettopp den type næringer og de distriktene som rammes. Det hadde sett mye styggere ut i norsk industri uten den kronesvekkelsen, sier Bruce.

Bruce tror også at Norges Bank kutter renten med 0,25 prosentpoeng til 0,5 prosent i neste uke. I rentebanen, som er sentralbankens prognose for den videre utviklingen i renten, kommer sentralbanken til å legge inn stor sannsynlighet for et ytterligere kutt, mener han.

- Norges Bank kutter renten og så sier de høy sannsynlighet for et kutt til, sier Bruce.

Han tror også Norges Bank kommer til å legge inn sannsynlighet for at renten kan komme helt ned i null, men er foreløpig usikker på om det skjer allerede i forbindelse med neste rentemøte.

Følg markedet på DN Investor

Les også:  - Markedet begynner å tro at vi har sett bunnen

Asia i dag: Kinesisk handel stuper

Rousseff kjemper for sitt politiske liv i Brasil

- Vil ta 70 år å utjevne lønnsforskjeller

Se DNtv: Det er lenge siden markedet har vært så bra
– Det er lenge siden markedet har vært så bra
Bård Eker viser tre biler i Genève. Samlet har de over 4000 (!) hestekrefter.
02:04
Publisert:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.