Bankene må belage seg på strengere krav til økonomisk forsvarsverk mot dårligere tider, tross i at næringen opplever god inntjening og kapitaldekningen er bedret i årene etter finanskrisen, påpeker Finanstilsynet i en fersk rapport på finansielle utviklingstrekk tirsdag.

- Dersom ubalansene i publikums gjeld og boligmarkedet bygger seg videre opp, må bankene være forberedt på å møte ytterligere bufferkrav, og bankene bør benytte de gode tidene i næringen til å øke egenkapitalen ved å holde tilbake størstedelen av overskuddene, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen i en melding.

De norske bufferkravene trappes gradvis opp frem mot 1. juli 2016, og bankene må tilpasse seg minstekrav og bufferkrav med god margin, ifølge tilsynet som påpeker at solide og lønnsomme banke er svært viktig.

"Med fortsatt god inntjening i næringen og nøkterne utbytter vil kravene kunne oppfylles med tilbakeholdte overskudd", heter det.

Minstekravet til ren kjernekapitaldekning økte til ti prosent fra 1. juli 2014, og samtlige norske banker tilfredsstilte kravene ved utgangen av første halvår. Forvaltningskapitalen i norske banker har imidlertid vokst betydelig mer enn det risikovektede beregningsgrunnlaget, som er lite endret fra 2007 og frem til i dag, ifølge tilsynet.

"Den uvektede egenkapitalandelen er om lag 6,3 prosent, som er høyere enn i 2007, men fortsatt ikke større enn den var på midten av 1990-tallet", skriver tilsynet.

Finanstilsynet mener livsforsikringsselskaper og pensjonskasser står overfor store utfordringer de nærmeste årene, ettersom det lave rentenivået gjør det vanskeig for selskapene å oppnå avkastning over den garanterte minsteavkastningen.

Samtidig medfører det nye soliditetsregelverket Solvens II, betydelig høyere kapitalkrav for flere.

"Disse må enten redusere risikoen eller øke solvenskapitalen for å tilfredsstille de nye kravene", påpeker tilsynet.

Økende levealder i befolkningen medfører at livsforsikringsselskaper og pensjonskasser også må øke avsetningene for å møte fremtidige pensjonsforpliktelser.

"Det er behov for å øke avsetningene vesentlig i årene som kommer", skriver tilsynet.

Les også:
Superfeltet tåler at oljeprisen halveres
Kraftig fall i oljeprisen
Statoil låner 20 milliarder  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.