Når ferierende på vei til utlandet kommer til Moss Lufthavn Rygge tirsdag vil de bli informert om at piratkopiering er et helse- og sikkerhetsproblem.

Fenomenet har spredd seg til alle vareslag – alt fra medisiner og solkremer til mat og drikke blir piratkopiert av useriøse produsenter.

De to etatene som står bak aksjonen, håper vil utfordre vante forestillinger og gi mange ny innsikt, blant annet om at det er blitt vanskeligere å se forskjell på kopiert og ekte vare. Eller at piratkopier ikke lenger er noe man bare blir tilbudt i enkle salgsboder, på fortau og markeder, men også på de fleste salgsarenaer og distribusjonsledd.

Hedvig Bengston i Patentstyret tror spesielt helse- og sikkerhetsaspektet vil få mange til å tenke nytt.

– De fleste forstår at det ikke er likegyldig hva kremen vi smører på huden inneholder, eller hva lekene til et barn er laget av, sier Bengston.

Undersøkelser fra flere land dokumenterer tydelige forbindelser mellom kriminelle nettverk og produksjon av piratkopier. EUROPOL mener denne virksomheten er så samfunnsskadelig at de har løftet den inn på listen over Europas største kriminalitetstrusler, på linje med narkotika, hvitvasking av penger og våpenhandel.

(©NTB)

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.