Den registrerte arbeidsledigheten i Norge holdt seg i ro på 3,3 prosent i februar, viser tall fra Nav fredag.

Sesongjusterte tall viser at antallet helt ledige og på tiltak økte med moderate 63 personer fra januar til februar.

- Egentlig burde man kalle det nøytrale tall, men med tanke på forventningene og med tanke på den nedgangskonjunkturen norsk økonomi er inne i, så vil jeg kalle dette sterke tall, sier sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets.

Todeling i økonomien

Han mener ledighetstallene underbygger bildet av todeling vi har sett i norsk økonomi de siste årene. De store ringvirkningene fra oljebremsen inn i ikke-oljerelaterte deler av økonomien lar fremdeles vente på seg.

- Det er ganske bemerkelsesverdig, sier Syed.

Todelingen kommer også godt frem i Navs fylkesoversikt, mener Sparebank 1-økonomen. Regioner med stort innslag av oljerelatert virksomhet, som Sør- og Vestlandet, har opplevd stor økning i arbeidsledigheten det siste året. I flere andre deler av landet har imidlertid ledigheten falt tilbake i samme periode.

- Vi skal nok se flere ringvirkninger fra olje i 2016. Jeg synes nesten det er litt for godt til å være sant det vi ser nå, nemlig at det nesten ikke er noen ringvirkninger fra olje til ikke-oljerelaterte næringer. Men jeg tror ikke på noen flodbølge av ringvirkninger, sier Syed.

Dempes av buffere

Syed mener en rekke buffere i norsk økonomi er med på å hindre at oljekrisen brer seg til resten av økonomien.

Den kraftige svekkelsen av kronen bidrar både til å øke konkurransekraften hos eksportbedriftene og i importkonkurrerende bedrifter i hjemmemarkedet. Samtidig bidrar svak kronekurs til at verdiene i oljefondet, som er investert i utlandet, øker i verdi målt i norske kroner. Det betyr at vi har enda større handlingsrom i finanspolitikken enn vi ellers ville hatt.

Samtidig fører lav og utsikter til enda lavere rente til at forbruket vil holde seg oppe.

- Det er ikke buffere som kanskje skal fungere en gang inn i fremtiden. De fungerer akkurat nå. Og de kommer også til å fungere fremover, sier Syed.

Nær toppen

Sparebank 1-økonomen tror ledigheten vil øke ytterligere fra dagens nivå. Men på grunn av begrensede ringvirkninger fra oljesmellen begynner toppen å nærme seg, ifølge sjeføkonomen.

- Vi er ikke på ledighetstoppen, men jeg tror vi er nær den. De arbeidsplassene som var mest utsatt med tanke på en oljenedtur, er allerede blitt rammet, sier Syed.

Nav-direktør Sigrun Vågeng peker også på at ledigheten kommer til å øke fremover.

- I februar har økningen i arbeidsledigheten vært en del mindre enn vi har sett de siste månedene. Ofte er det litt svingninger i ledighetstallene fra måned til måned, og vi tror fremdeles at ledigheten vil fortsette å øke utover i året, sier Vågeng i en pressemelding fra Nav fredag.

Tror på rentekutt

Selv om både ledighetstallene fra SSB tidligere i uken og tallene fra Nav fredag ifølge Syed viser «okey» utvikling, tror han Norges Bank vil legge vekt på at andre nøkkeltall har vært svakere den siste tiden. Blant annet anslår oljeselskapene at årets oljeinvesteringer mer vil falle mer enn ventet. Samtidig viste bnp-tallene tidligere denne måneden at veksten i norsk økonomi bremset opp mot slutten av fjoråret.

- Jeg tror de kommer til å kutte i mars. Jeg tror ikke arbeidsmarkedstallene vi har fått nå vil endre på det, sier Syed.

Stigende trend

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets peker også at de største jobbkuttene nå kan være tatt.

- Vi tror selvsagt det er for tidlig å si at ledigheten i Norge har toppet ut, men utviklingen de siste månedene kan tyde på at de største nedbemanningsrundene er bak oss, skriver Jullum i en oppdatering fredag.

Han har også merket seg at antall nye ledige stillinger viser en stigende tendens siden september.

- Det tyder på at behovet for arbeidskraft utenfor oljesektoren er meget bra, skriver Danske Bank-økonomen.

Han tror likevel ikke tallene er sterke nok til å hindre et rentekutt i mars.

- Men de bør absolutt skape tvil om det kommer flere kutt etter mars-møtet, skriver Jullum.

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Formuen er kraftig barbert

Seadrill-sjefens 2016-plan: Konservere kontanter og adressere finansieringsbehov

- Vi kommer til å få et tungt år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Maaemo får sin tredje Michelin-stjerne
Maaemo får sin tredje Michelin-stjerne
Benjamin Ausland, hovmester på Maaemo, er svært fornøyd med utmerkelsen og de ansatte jubler.
01:39
Publisert: