Netcoms morselskap Teliasonera kjøper Tele2 Norge for 5,1 milliarder svenske kroner, melder selskapet mandag.

- Sammenslåingen vil føre til et mer jevnbyrdig styrkeforhold mellom aktørene i mobilbransjen og følgelig forbedre konkurransen, sier administrerende direktør Arild Hustad for Tele2s norske virksomheter i en kommentar

Han garanterer samtidig 4G-dekning til 98 prosent av den norske befolkningen innen utgangen av 2016 - to år før selskapets forpliktelser.

Dagens Næringsliv skriver mandag at Tele2s norske virksomhet har stått på spill. Selskapet har investert nesten tre milliarder kroner til mobilnett som dekker 75 prosent av befolkningen, men mangler foreløpig viktige frekvenser og har derfor stoppet utbyggingen.

Tar markedsandeler

Tele2 har vært en aktør i markedet for telekommunikasjon i Norge i snart 20 år. Selskapet har i dag 1,1 millioner mobilkunder.

Etter oppkjøpet øker TeliaSoneras norske markedsandel fra 23 til rundt 40 prosent, skriver Netcom i en egen melding. Antall mobilkunder stiger fra 1,6 til 2,7 millioner, opplyser selskapet.

- Et sterkere og mer konkurransedyktig NetCom er bra for norske bedrifter og forbrukere. Flere kunder vil gjøre at vi kan øke våre investeringer og konkurrere på like vilkår med markedslederen, som fortsatt dominerer med en markedsandel på over 50 prosent, sier administrerende direktør August Baumann i NetCom.

- Så godt som alle i Norge vil få høyhastighets mobilt internett i 2016 og det vil bidra til verdiskapning og vekst, ikke minst i distrikts-Norge, lover han.

- Sterkere konkurranse

Baumann er trygg på at oppkjøpet er bra for norske forbrukere.

- Forskjellen er at markedslederen får sterkere konkurranse, noe som vi tror er bra for forbrukerne og hele det norske samfunnet, sier Netcom-direktøren.

Per i dag har 3,2 millioner nordmenn tilgang til Netcoms 4G-nett.

- Stordriftsfordelene som vi nå oppnår skal komme kundene til gode ved at 98 prosent av den norske befolkningen vil ha tilgang til et robust 4G-nett i verdensklasse i løpet av 2016, sier Baumann.

Forutsetter godkjenning

Oppkjøpet forutsetter godkjenning av norske konkurransemyndigheter. Det forventes en avklaring senest innen første kvartal 2015.

Tele2 får en gevinst på rundt to milliarder svenske kroner, skriver TDN Finans. Ifølge finansnettstedet opplyser Teliasonera i en egen melding at transaksjonen estimeres å bringe integrasjonskostnader på 250 til 450 millioner svenske kroner, samt investeringer for 350 millioner svenske kroner for å håndtere den økte trafikken. På den annen side ventes det kostnadsbesparelser på i alle fall 800 millioner svenske kroner årlig fra og med 2016, som følge av synergier, skriver TDN Finans.

Les også:
Dette er verdens rikeste land
Asia i dag: «Veldig, veldig billige aksjer»
Fikk ikke solgt for 60 mill. – leier ut for 80.000 kroner i måneden (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.