- Enten vil forbrukeren redde landet, eller så vil landet redde forbrukeren, sier seniorrådgiver Kristoffer Sønnervik i Alfred Berg kapitalforvaltning.

Ordene kunne like gjerne tilhørt Nordea Markets.

Det var nemlig slik Alfred Berg-rådgiveren oppsummerte foredraget til Nordeas senioranalytiker Erik Bruce på et investorseminar i forrige uke.

- Overdrevet

Bruces budskap var også "overdrevet nedkjøling i norsk økonomi". Han frykter ingen krise, men er ikke særlig optimistisk på vegne av oljerelaterte deler av norsk næringsliv.

- Mitt syn er at resten av næringslivet blir hjulpet av noen ganske sterke krefter som man ikke skal undervurdere. Det er svak krone, rentekutt og en forbruker som jeg tror jeg kommer til å holde farten brukbart oppe, godt hjulpet av rentekutt, sier Bruce.

- Så jeg har ikke noe superpessimistisk syn på norsk økonomi, sånn i makro, men det kommer til å sprike, sier han.

Mindre bekymret

Norske forbrukere står for omlag 50 prosent av etterspørselen mot fastlands-bedriftene i Norge, herunder varehandelen, tjenesteytende sektor, bygg og anlegg med mer.

Under finanskrisen var folk flest bekymret for både landets og egen økonomi. I dag svarer nordmenn flest at de er bekymret for landets økonomi, ikke sin egen. De gangene forbrukerne har svart slik, historisk, så har forbruket holdt seg, påpeker analytikeren.

- Jeg tror at hvor svakt det kommer til å gå i Norge fremover, i stor grad er avhengig av hva forbrukeren gjør, sier Bruce.

Les også: DU avgjør hvor svak den økonomiske veksten blir

Valutaeffekt

Han mener likevel at det er klart at veksten i Norge kommer til å bli svak, og at noen næringer kommer til å slite, særlig på vestlandet.

Man undervurderer imidlertid hvor mye det betyr at vi har en egen valuta, påpeker Bruce. En markert svakere krone betyr mye for tradisjonell eksportindustri i Norge, inntjeningen i norske kroner øker og man kan kutte priser og øke produksjonen. Det styrker vår konkurranseevne, understreker økonomen.

Samtidig er ikke inntektsbildet helt svart. Det til tross for at folk går fra høyt lønnede yrker i oljebransjen til "lavlønnsyrker" og det blir lav lønnsvekst lenge, mener Bruce.

- Pensjonistene blir rike og kanskje får vi skattelette også, sier seniorøkonomen.

Norges Bank ventes også å kutte renten to ganger.

- Det er inni vårt bilde. Og det er en av grunnene til at vi ikke er så pessimistiske, sier han.

Jokeren

Arbeidsmarkedet er imidlertid det største usikkerhetsmomentet for forbrukeren og utviklingen i norsk økonomi, mener Nordea-toppen. Drøye 11-12 prosent av arbeidsstyrken på fastlandet er i oljerelaterte næringer inklusiv eksport av oljerelatert utstyr. Offentlig sektor utgjør til sammenligning 30 prosent, forklarer Bruce.

Les også: Sjefanalytiker mener dette er tusenkronersspørsmålet i norsk økonomi

Økningen på 30.000 nye ledige det siste året er en raskere ledighetsvekst enn under finanskrisen, da Norge klarte seg langt bedre enn sine europeiske kolleger.

- Øker ledigheten mye, det er klart at da blir folk tilbakeholdne. Da kan det gå svakt i Norge, sier Bruce.

Ledighetshopp

Statistikken spriker imidlertid i flere retninger. Spørsmålet er om ledigheten faktisk øker eller om flere kommer ut i arbeidslivet, påpeker økonomen.

Stemmer SSBs tall på at det har blitt 30.000 nye ledige det siste året, og denne veksten fortsetter, vil arbeidsledigheten stiger fra 4,5 til 5,5 prosent om et år, ifølge ham. Det tilvarer rundt 160.000 ledige.

- Da er arbeidsledigheten i Norge et stort problem, og da kommer det til å bli mye snakk om det, sier Bruce.

Tallene på de som søker ledighetstrygd er imidlertid mye mer "moderat".  Samtidig viser yrkesfrekvensen, andelen av de som er i yrkesaktiv alder,at  flere og flere jobber. Det stemmer dårlig med at det er et svakt arbeidsmarked, påpeker økonomen.

- Jeg tror ikke helt på disse tallene, sier han.

Spriker

Det er derfor ingen grunn for politikerne å miste besinnelsen og strø på med penger, mener han.

Nordea-analytikeren anbefaler i stedet å se på den offisielle statistikken på registrert ledighet fra Nav.

Den viser markert ledighetsøkning primært i oljesmurte fylker som Rogaland, Hordaland og Vest-agder, mens øvrige deler av landet er litt opp og litt ned, ifølge ham.

- Det stemmer med makrobildet. Det er der vi sliter, sier Bruce.

Les også: - Dette forteller oss at verden har blitt en helt annen
- Jeg tror det blir ganske lite hyggelig i neste runde
Oljeansatte fikk sparken - pantsetter huset
0-100 på sekunder for privat leiebil

Etterlysning: Har oljesmellen gitt deg nye muligheter?

SE OGSÅ DN Tv: Solberg om skjebnevalget i Bergen og Oslo

Solberg om skjebnevalget i Bergen og Oslo
- Forrige gang var det også mange som trodde vi skulle få et skifte i begge byene, sier statsminister Erna Solberg (H).
01:38
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.