Norske økonomer er enige om én ting: Usikkerheten øker i takt med at oljeprisen faller videre.

Flere meglerhus avsluttet fjoråret med å legge frem nye anslag for den økonomiske utviklingen. Kun få uker ut i 2015 er analytikerne allerede i ferd med å revidere tallene.

- Det blir en del nedjusteringer, røper sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets overfor DN.

Fallende oljeinvesteringer

Oljeprisen falt mer enn 50 prosent i fjor - den største nedgangen siden 2008. Siden midten av desember har prisen på nordsjøolje falt med ytterligere 15 dollar fatet.

Da Nordea Markets la frem sin kvartalsrapport i starten av forrige måned, spådde analytikerne et fall i oljeinvesteringene på 20 prosent over de neste to årene. Samtidig gjorde de det klart at en oljepris på 60 dollar fatet eller lavere vil bety en enda kraftigere nedgang.

I skrivende stund vaker oljeprisen under 50 dollar fatet.

- Med de oljeprisene vi nå ser, tror vi at investeringene faller mer. Kanskje opp mot 20 prosent bare i år, og mellom 7 og 10 prosent til neste år, slår sjeføkonom Juel fast.

- Det blir en kraftig reaksjon som kommer til å gå gjennom økonomien. Vi har ikke summert enda, men jeg tror vi kan se vekstrater i bruttonasjonalprodukt (bnp) på rundt én prosent. Både 2015 og 2016 ser svakt ut, sier han.

Til sammenligning ventet meglerhuset en vekst i fastlands-bnp på 1,6 prosent i 2015 og 2 prosent i 2016, ifølge kvartalsrapporten fra desember.

Følg oljeprisen på DNs børs- og markedssider

Presenterer scenarioer

Handelsbanken Capital Markets tegnet et nokså dystert bilde av norsk økonomi allerede i sin halvårige rapport i oktober. Det kraftige oljeprisfallet har siden ført til oppdateringer, senest i et notat like før jul. Likevel mener sjeføkonom Knut Anton Mork at det allerede nå er nødvendig med en ny revisjon.

- Vi ser absolutt behov for å oppdatere, men nøler med å gjøre det fordi ting er såpass usikre. Derfor presenterer vi i stedet scenarioer, sier han og utdyper:

- Det ene scenarioet er prognosen vår fra desember. Der ser vi for oss betydelig langsommere vekst - på 1,25 prosent i alle de tre årene frem til og med 2017.

I det andre scenarioet ser meglerhuset for seg en negativ vekst for fastlands-bnp på minus 1,3 i 2015 og minus 2,3 i 2016.

- Dette innebærer altså en betydelig resesjon i 2015 og 2016. Det vil gå utover arbeidsplasser og over på privatkonsumet, boligbygging og investeringsaktivitet på fastlandet, sier Mork.

Økt «betydelig»

Det er omtrent én måned siden DNB Markets slapp sine siste anslag. Meglerhuset ventet da at fastlandsøkonomien ville vokse med 1,2 prosent i år, og at veksten deretter gradvis skulle stige opp mot 2,5 prosent i 2018.

Anslagene presenteres i rapporten «Økonomiske utsikter», som legges frem torsdag. Selv om meglerhuset ikke har justert tallene, understreker analytiker Camilla Viland at usikkerheten om veien videre har økt «betydelig» de siste ukene.

I tillegg til oljeprisfallet, peker hun på fallende inflasjons- og renteforventningene. Viland viser også til sentralbanker som varsler mer aggressive tiltak.

- Et betydelig fall i oljeinvesteringene vil bidra til å svekke veksten og gi ringvirkninger til økonomien for øvrig. Det blir ingen knekk, men vi står foran noen år med lavere vekst, sier hun om de norske utsiktene.

Til toppmøte

Det dramatiske og vedvarende fallet i oljeprisen gjør at stats­ministeren og finans­ministeren fredag møter ­­sentral­bank­sjefen for å dis­kutere «de betydelige utfordringene».

- Utviklingen fra midten av desember med fortsatt fallende oljepris understreker ytterligere at norsk økonomi vil stå overfor betydelige utfordringer fremover som følge av at etterspørselen fra petroleumsnæringen vil avta, sier statsminister Erna Solberg til DN.

Les mer om saken: Toppmøte om prisfallet

Onsdag nådde oljeprisen det laveste nivået siden 2009. Senere på dagen skulle riktignok markedet oppleve den største oppgang på én dag på mer enn to og et halvt år, ifølge Bloomberg News.

Flere aktører spekulerer nå på om bunnen snart er nådd.

- Det har falt så mye og så raskt at noen nå mener tiden er inne for å si at dette er bunnen, sier Michael Wittner, leder for oljeanalyse hos den franske banken Société Générale (SocGen) i New York, til Bloomberg News.

Les også:
Fri flyt for oppdrett på land
Røkkes oljeselskap i knipe
Toppmøte om prisfallet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.