Tross høy kredittvekst, tror spesialrådgiver Bjørn Helge Vatne i Norges Bank at risikoen for mislighold av lån til husholdninger er begrenset i Norge. Han ser imidlertid en fare for konsumet.

Det sier han til TDN Finans i anledning boligkonferansen til Finans Norge onsdag.

Vatne har forsket på kredittveksten blant norske husholdninger, og selv om denne har vokst mye de siste årene, mener han det ikke nødvendigvis er grunn til stor bekymring.

- Vi ser at husholdningene har utnyttet en gunstig økonomisk utvikling de siste årene til å ta opp mer gjeld. Dataene vi har tyder likevel ikke på at bankene eller husholdningene har vært uansvarlige når de har gjort dette. Det utnytter bare en god boligprisutvikling og lønnsutvikling, sier Vatne til TDN Finans.

Han sier dermed at husholdningene har generelt mye å gå på og at faren for mislighold av boliglån er begrenset.

- Kredittrisikoen er moderat. Det er konsumrisikoen vi er mest usikker på. Norske husholdninger kan kutte veldig mye i forbruket sitt før de misligholder gjelden sin, men nedgangen i konsum kan igjen ha noe å si for arbeidsledighetsraten. Du kan kutte veldig mye i forbruket ditt før du ligger på gata, sier Vatne.

Støttes av foreldre

Han sier at analyse av arbeidsløshet også tilsier at mange vil tåle en arbeidsløshet uten å misligholde lånet.

Vatne ser samtidig at mange unge, i utgangspunktet mer sårbare låntakere, støttes opp av mer velstående foreldre.

- Det gjelder både pantesikkerhet og implisitt gjennom at unge vet at hvis de kan gå til velstående foreldre hvis det går galt. Vi vet ikke hvor mange dette gjelder, men vi hører at eiendomsmeglere sier at 80 prosent av unge kjøpere har tilleggsikkerhet fra foreldrene, sier Vatne.

Ifølge Vatne har svært mye av gjeldsveksten de senere årene kommet blant folk over 40, og ikke bare blant unge husholdninger.

- Det kan hende at dette skyldes at foreldre blant annet gir forskudd på arv til unge i en etableringsfase, uten at det er noe vi kan slå fast, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Klart for historisk raskt lovvedtak i Stortinget

- Jeg hadde råd og anbefalinger fra alle de som burde vite

Danmark varsler ny asylinnstramming

Se DNTV: Rosa diamant solgt for en kvart milliard

Rosa diamant solgt for en kvart milliard
Den 16,5 karat store diamanten er den største rosa varianten som er solgt på auksjon. Den ukjente kjøperen fra Hong Kong i Kina måtte ut med en pris som var noe høyere
01:18
Publisert: