Bankene rapporterer om økt etterspørsel etter lån fra husholdningene i første kvartal i år, viser Norges Banks utlånsundersøkelse torsdag formiddag.

- Ikke overraskende, er etterspørselen etter boliglån gått opp. Økningen er riktignok større enn det bankene trodde i forrige undersøkelse, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

- Dette må selvfølgelig ses i lys av den sterke utviklingen i boligprisene, som igjen skyldes lavere renter, tilføyer hun.

Lavere marginer

I rapporten opplyser sentralbanken at etterspørselen etter fastrentelån økte «betydelig» i starten av året.

I tillegg til rentekuttene fra Norges Bank, har låntagerne det siste året nytt godt av at bankene konkurrerer hardere om kundene, slik at marginene er presset ned.

Nå melder bankene om lavere utlånsmarginer på lån til både husholdninger og foretak, viser den ferske rapporten fra Norges Bank.

Bankene tror utlånsmarginene til husholdningene kommer til å falle videre i årets andre kvartal.

- Forventningen om lavere marginer ettersom bankene kommer nærmere sine kapitalkrav ser så langt ut til å slå til, sier Haugland.

- Det gir en ekstra stimulans inn mot husholdningssektoren når oljebremsen er på gang, påpeker seniorøkonomen.

Kredittpraksisen overfor husholdningene er uendret fra forrige kvartal, og det er heller ikke ventet noen endring i årets andre kvartal.

- Godt å se

Etterspørselen etter kreditt fra foretak var på sin side uendret i årets tre første måneder, mens det på forhånd var ventet en nedgang.

Også overfor bedriftene rapporterer bankene om uendret kredittpraksis. Slik venter de at det forblir de neste månedene.

- Det er godt å se at det ikke er endringer på gang her. Næringseiendomsbransjen har opplevd litt innstramming, men samlet sett for bedriftene har praksisen vært uendret, sier Haugland.

Bankene venter ingen vesentlige endringer i låneetterspørselen i årets andre kvartal.

Ventet økning

Bankene i undersøkelsen blir bedt om å vurdere siste kvartal sammenlignet med foregående kvartal.

Handelsbanken Capital Markets minner i sin morgenrapport om at rapporten ikke gir noen presise punktestimater.

Meglerhuset viser videre til at bankene ventet at låneetterspørselen fra husholdningene ville øke litt i første kvartal i år. De så også for seg at utlånsmarginene ville falle videre, påpeker økonomene i morgenrapporten.

Les også:
- Sjokket vil gradvis forplante seg gjennom økonomien
USA i dag: Han vedder på energi-oppgang
Asia i dag: Tidenes gjeldsfest i Asia (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.