Handelsbanken Capital Markets har tidligere ventet at første rentekutt fra sentralbanken kommer i mars. Nå snur økonomene - og tror på kutt allerede til uken.

- Vi har hele tiden ment at Norges Bank bør kutte renten. Ikke bare trenger norsk økonomi det, men det er også veldig lenge til mars, sier meglerhusets seniorøkonom Knut Anton Mork til DN.

- En for stram politikk vil holde investeringer og kjøpelyst tilbake. Vi risikerer også en ny styrking av kronen, noe vår tradisjonelle eksportvirksomhet aldeles ikke trenger, mener han.

- Økt usikkerhet

Det bygger seg opp til et svært så spennende rentemøte, slår økonom Maris Hov i Handelsbanken Capital Markets fast i en morgenrapport fra meglerhuset.

Norsk kjerneinflasjon viste en oppgang på 3,1 prosent på årsbasis, ifølge nye tall torsdag. Dette var noe høyere enn ventet, og kronen styrket seg etter tallene.

- Hittil har både realøkonomien og inflasjonen utviklet seg i tråd med bankens korttidsprognoser. Men renten settes ikke ut i fra det som har vært; den settes ut i fra hva vi kan vente oss fremover, skriver Hov.

Økonomen viser til at oljeprisen har falt videre, og ligger i skrivende stund på 39,65 dollar fatet.

- Så langt denne uken har oljeprisen falt om lag ni prosent, og fallet har i stor grad bidratt til økt usikkerhet knyttet til den videre retningen for kronekursen, understreker Hov.

Flere faktorer

Meglerhuset merker seg en rekke faktorer som trekker i retning av rentekutt på torsdagens møte: 

  • Signalene fra regionalt nettverk er svake, med en sysselsettingsvekst som er ventet å være negativ fremover
  • Tradisjonell eksportorientert virksomhet rapporterer om klart svakere vekst fremover
  • Forventet lønnsvekst ligger langt under Norges Banks prognoser
  • Oljeprisen har falt i kjølvannet av møtet i oljekartellet Opec, hvor det ikke ble kuttet i produksjonen

- I motsatt hjørne finner vi den svake kronen. I snitt har kronekursen vært drøye to prosent svakere enn anslått av Norges Bank. Isolert sett trekker dette rentebanen opp, skriver Hov.

- Summen av disse faktorene tilsier likevel en signifikant nedjustert rentebane fra Norges Bank, skriver han.

Delt syn

Også DNB Markets holder en knapp på rentekutt til uken, viste meglerhusets oppdaterte prognoser torsdag.

Nordea Markets tror på sin side at sentralbanken utsetter rentekutt til mars. Samtidig utelukker ikke meglerhuset at renten i løpet av 2016 vil kuttes to ganger, viser rapporten «Nordea Economic Outlook» denne uken.

- I en situasjon med stigende arbeidsledighet og fallende inflasjon, vil Norges Bank gå langt for å hindre en markant kronestyrking. Skulle valutamarkedet virkelig snu kan det tvinge fram negative renter også i Norge, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i rapporten.

Vil studere begrunnelsen

Når sentralbankens avgjørelse kommer, vil Mork i Handelsbanken Capital Markets studere begrunnelsen nøye.

- Hvordan vil du reagere dersom sentralbanken ikke kutter på torsdag?

- Jeg vil nok si at jeg føler at den ikke har fulgt opp ansvaret sitt, svarer Mork og fortsetter:

- Jeg er spent på i hvilke grad det legges vekt på at oljepengebruken på statsbudsjettet er blitt en tanke høyere enn Norges Bank hadde forutsatt i september. Dersom Norges Bank skulle legge opp til en konfrontasjonslinje mot stortingsflertallet ved å "straffe" dem med å la være å kutt, vil jeg anse det som et uheldig tegn om norske myndigheters styringsevne.

Følg kronekursen på DNs børs- og markedsider

Følg oljeprisen på DNs børs- og markedsider

Les også:

Asia i dag: Kinas "Warren Buffett" savnet  

Her er den dyreste fritidsleiligheten på markedet

DNB Markets: Tre grunner til at boligprisene faller neste år

Se DNtv: Treningsmat: Proteinpannekaker med fraspark

Treningsmat: Proteinpannekaker med fraspark
Stramme opp kroppen uten å miste energioverskuddet etter jul? Jonas Lundgrens råd er å bytte ut ribbefett og sjokoladetrøfler med potente proteiner.
02:19
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.