Torsdag la Norges Bank frem sin kvartalsvise utlånsundersøkelse.

Rapporten viser at etterspørselen etter lån fra husholdningene økte i årets andre kvartal - og spesielt etter fastrentelån.

Samtidig rapporterer bankene om uendret kredittpraksis, men dette kan være i ferd med å snu: Ifølge rapporten varsler bankene nå om strammere kredittpraksis overfor husholdningene i tredje kvartal.

Det er særlig for førstehjemslån at det blir vanskeligere å få lån, viser rapporten. Bankene varsler også innstramminger i lånebetingelsene for maksimal gjeld i forhold til inntekt og boligens verdi.

Utviklingen forklares med makroøkonomiske utsikter, risikovilje og kapitaldekning. Trolig har strammere kredittpraksis også sammenheng med nye lånekrav, skriver Norges Bank. Regjeringens forskrift om krav til nye utlån med pant i bolig virker fra 1.juli.

Viser til boligprisvekst

- Det er fortsatt veldig sterk etterspørsel etter lån fra husholdningene. Dette henger sammen med den positive utviklingen vi har sett i boligmarkedet, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til DN.

- Nå melder bankene at de planlegger å stramme litt inn, påpeker han.

Statistisk sentralbyrå meldte denne uken en boligprisvekst på 1,2 prosent fra årets første til årets kvartal. På årsbasis er boligprisene opp 6,6 prosent, ifølge SSB.

Nordea Markets venter at prispresset avtar i løpet av høsten som følge av økt arbeidsledighet.

- En strammere utlånspraksis er som regel negativt for boligmarkedet. Men nå vet vi ikke om de faktisk kommer til å stramme inn, påpeker han.

Flere vil ha fastrente

Etterspørselen etter kreditt fra foretak var omlag uendret i andre kvartal.

Samtidig melder bankene om lavere utlånsmarginer på lån til både husholdninger og foretak. De venter at utlånsmarginene på lån til husholdningene vil falle videre i årets tredje kvartal.

At bankene tjener mindre på sine lånekunder, henger mest sannsynlig sammen med konkurransesituasjonen blant bankene, mener Bernhardsen.

- Det er stor konkurranse mellom bankene, understreker han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Her kjører DNs anmelder «verdens beste» bil

- Det buldrer og braker og man blir presset tilbake i stolen
Ikke rart DNs bilanmelder synes dette er verdens beste bil.
03:15
Publisert: