Norges Bank har signalisert at styringsrenten skal enda lenger ned mot null i år. Men analytikere tror ikke på endring i torsdagens rentemøte.

Da legger sentralbanksjef Øystein Olsen også frem en ny pengepolitisk rapport med prognose for den videre renteutviklingen.

Som forventet

– Vi tror ikke at Norges Bank kommer til å gjøre noe på dette møtet. Vi tror også det er mest sannsynlig at det heller ikke kommer noen endringer i deres signaler om framtidig rentesetting, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets til NTB.

Han legger vekt på at utviklingen i norsk økonomi har vært omtrent som Norges Bank forventet siden forrige pengepolitiske rapport i mars. Her sa Norges Bank at det er 100 prosent sannsynlig at styringsrenta går ned til 0,25 prosent i løpet av året, og 20 prosent sannsynlig at den går videre ned mot null.

DNB tror renten kan bli kuttet mellom et kvart og et halvt prosentpoeng fremover, men at den videre nedgangen i rentenivået først starter i september.

Svak krone

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets er enig i at septembermøtet er det mest aktuelle tidspunktet for neste rentekutt. Han mener det er riktig av Norges Bank å være tilbakeholdne.

– Det er fornuftig nå å gå veldig gradvis frem. Det viktige for norsk økonomi er å holde krona relativt svak. Det hjelper den omstillingen vi er inne i. Siden krona er relativt svak er det ikke behov for å kutte renta nå. Det er bedre å se an utviklingen. Det går ikke så galt i Norge som man kunne frykte, sier Bruce til NTB.

– Bør kutte

Tidligere seniorøkonom i Handelsbanken, Knut Anton Mork, tror heller ikke at det blir kunngjort rentekutt torsdag. Men i motsetning til ekspertene i Nordea og DNB er den nå uavhengige analytikeren uenig i at det er riktig å holde tilbake. Hans vurdering er at de fleste faktorene som skal påvirke renten nå, peker mot kutt.

– Det eneste unntaket er at vi fikk et mer ekspansivt budsjett enn det Norges Bank så for seg i mars. Jeg tror at det vil bli deres viktigste grunn til å la være å gjøre noe med renten nå, sier Mork.

Høye kostnader

Han peker på at kostnadsnivået ligger betydelig over våre viktigste konkurrentland og mener det er behov for å oppmuntre til videre svekkelse av krona gjennom et nytt rentekutt.

I den pengepolitiske rapporten som Norges Bank la fram i mars, ble det antydet at man ville gå mer forsiktig frem og la det gå lengre tid mellom rentekutt. En annen begrunnelse for å trå forsiktig er at man er usikker på hvordan rentekutt vil virke ved så lave renter.

– Jeg mener det er feil resonnert. Når det er usikkert hvor mye rentekutt virker, burde de ta desto mere i. De har ikke mye å gå på, og burde i alle fall utnytte det rommet de har, sier Mork.

Erik Bruce i Nordea Markets peker på at rentekuttene får mindre og mindre effekt når vi nærmer oss nullrente. Bankene vil ikke sette ned renten selv om sentralbankens styringsrente blir negativ.

– Det er i land hvor man har vært veldig opptatt av å svekke valutaen at sentralbankene har gått for negativ rente. Negativ rente kan være et virkemiddel hvis kronen av en eller annen grunn skulle bli veldig sterk. Men jeg tror ikke vi kommer dit, sier Bruce. (©NTB)

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.