- Vi snakker om kutt nå og en videre senking av banen ned mot null, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets til DN.

Han venter at Norges Bank vil kutte styringsrenten ytterligere i mars, og signalisere en lavere rentebane. I løpet av året tror Hov at styringsrenten går mot null.

Grunnen til dette er at det har kommet frem flere nøkkeltall som har vært svakere enn sentralbanken tidligere har anslått.

- Det er et stort fall i internasjonale renteforventninger, høyere påslag, lavere lønnsvekst, lavere inflasjonspress og lavere bnp-vekst. Alt dette er elementer som trekker rentebanen mye ned, sier Hov.

Bekrefter tidligere informasjon

Torsdag la Norges Bank frem sin Forventningsundersøkelse for første kvartal.

Hov viser til at undersøkelsen ikke vitner om en ytterligere forverring i norsk økonomi, men at den bekrefter mye av den informasjon vi har fått tidligere.

- Det viser at Norges Banks prognoser har ligget for høyt, sier Hov.

Blant annet viser undersøkelsen at partene i arbeidslivet venter en gjennomsnittlig årslønnsvekst for 2016 på 2,4 prosent. Dette tilsvarer en nedgang på 0,3 prosentpoeng fra forrige kvartal.

- Norges Banks estimat på en lønnsvekst på 2,8 prosent ligger for høyt, understreker Hov.

- Dette er en ny bekreftelse på at Norges Bank kommer til å nedjustere synet på lønnsveksten i år, og dermed også underliggende inflasjonspress når vi kommer til marsrapporten, sier han.

- Så godt som gitt

Også sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets venter at Norges Bank vil kutte renten i mars.

Han viser til oljeinvesteringstellingen som kom onsdag, som viste betydelig nedjusterte investeringsplaner.

- Sammen med lavere oljepris, svakere vekst i annet halvår i fjor, høyere spreader, lavere renter og mer usikkerhet ute kan vi ikke skjønne annet at mars kutt til 0,5 prosent er så godt som gitt, skriver Bruce i torsdagens morgenrapport fra Nordea.

Sjefanalytikeren tror ikke den svake kronen vil være til hinder for at sentralbanken nedjusterer rentebanen.

- Hadde Norges Bank laget prognose i dag ville etter alt å dømme renteprognosen bli bra nedjustert, skriver han.

Bruce mener nyhetene som har kommet inn siden desember trekker ned rentebanen ned med 15 til 20 basispunkter.

- Det betyr ytterligere ett kutt til og en sannsynlighet for null rente, understreker han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet med DN Investor

Les også på DN.no:

Statoil fant gass i Nordsjøen

Fikk på plass restrukturering

Flere tror på oppgang i boligprisene

Se DNTV: Maaemo får sin tredje Michelin-stjerne

Maaemo får sin tredje Michelin-stjerne
Benjamin Ausland, hovmester på Maaemo, er svært fornøyd med utmerkelsen og de ansatte jubler.
01:39
Publisert: