Lavere lønnsvekst, ultraekspansiv pengepolitikk og lavere renter ute sammen med utviklingen i oljeprisen og oljeinvesteringene, er alle faktorer som gjør at Norges Bank ventes å kutte renten neste uke, skriver TDN finans som har snakket med flere økonomer.

For første gang siden innføringen av styringsrenten i 1990, kan Norge dermed få et rentenivå på én prosent - dersom det blir nytt kutt torsdag i neste uke.

- Hva vil en rente på én prosent bety?

- Vi vil fortsatt være et høyrenteland i Europa, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets og sliter med å holde latteren tilbake.

- Du ler?

- Ja, det er jo helt sprøtt! De fleste andre land ligger jo på null. Det gjenspeiler at også Norge drives ned av det internasjonale bildet hvor rentene er gått ned mot null og til dels under, forklarer han.

- På vippen

Forrige gang Norges Bank var samlet, indikerte banken at den var i tvil om et nytt rentekutt skulle komme allerede i mars, trekker Juel frem. Han mener det er flere grunner som taler for å utsette kuttet - selv om mange nøkkeltall indikerer det motsatte.

- Vekstbildet er ikke spesielt overraskende så langt. Oljeprisene er lavere, men så er kronen også svakere. Dermed er det formelle renteregnskapet litt sånn på vippen, mener han.

Den største grunnen for Norges Bank til å kutte renten i neste uke, er at kronen sannsynligvis vil styrke seg ganske kraftig - dersom de ikke gjør det.

- Hovedargumentet er at markedet forventer et rentekutt ut fra signaler de har gitt.

Flere kutt

Juel tolker Norges Bank som en bank som er opptatt av å være føre var. Dermed utelukker han ikke enda et kutt i juni - i tillegg til det mulige kuttet i mars.

- Det er for å bidra til å holde en nogen lunde svak krone og stimulere økonomien ved å kompensere for at vi har svekkede oljeinvesteringer. Selv om tallene akkurat nå ikke skulle være så veldig negativt overraskende, så virker det som Norges Bank vil være føre var heller enn ettersnar, sier han og refererer til inflasjonstallene som ble publisert tirsdag.

Seniorøkonom Kjersti haugland mener tallene er nøytrale for selve rentebeslutningen.

- Tallene var litt lavere enn vi, konsensus og Norges Bank ventet, men inflasjonen er mer eller mindre i tråd med Norges Bank, og det vil være nøytralt for rentesettingen, sier hun til TDN Finans.

 

Les også: Der gikk dollaren i åtte kroner

Kritisk til Kinas nye solkonge

- Vi er veldig optimistiske  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.